Sunday, June 15, 2008

Hikmah Politik

1. Ahli-ahli UMNO khususnya di kawasan luar bandar secara relatifnya begitu sensitif terhadap kumpulan-kumpulan yang “menongkah arus” untuk melakukan perubahan terhadap pucuk pimpinan. Kemerosotan undi yang melampau dalam pilihanraya umum ke-12 yang lalu masih belum mampu untuk menggerakkan mereka dari lena yang panjang dan selesa.

2. Banyak teori kejatuhan UMNO yang dilontarkan; semuanya betul tetapi tiada satupun yang tepat.

3. Pada hemat saya, kegagalan pucuk pimpinan menyedia dan mematuhi suatu mekanisme atau feedback system bagi mendapat gambaran sebenar tentang sikap ahli-ahli di akar umbi menjadi penyebab kepada keruntuhan empayar UMNO di semenanjung Malaysia.

4. Line-up yang cuba diketengahkan oleh UMNO/BN dalam PRU12 sebahagian besarnya adalah pemimpin-pemimpin korup, expired, bongkak dan bermasalah manakala sebahagian lagi merupakan bidan terjun dari langit yang menjadi proksi atau pemegang kunci pejabat PM dan menantunya.

5. Rakyat dipaksa untuk menerima sesiapa saja sebagai pemimpin mereka atas dasar taat setia terhadap parti dan pimpinan sedia ada; maka sebahagian besar yang menjunjung prinsip dengan didorong keyakinan diri dan pemberontakan dalaman bertindak mengubah haluan dengan mengundi pembangkang atau duduk diam di rumah, sekaligus melenyapkan undi popular UMNO/BN.

Qunang: tak mahu jadi lembu yang dicucuk hidung dan dibawa ke merata tempat.

No comments: