Thursday, January 21, 2010

SHAHIDAN KASSIM: NAIK, JATUH & INGIN BANGUN SEMULA (SIRI 3)


CINTA TIGA SEGI


Di tepi Bukit Lagi,
Ada bangunan yang banyak fungsi,
Banyak pemain cinta tiga segi,
Sekalian rakyat menjadi saksi.

Di bangunan tepi Bukit Lagi,
Dipanggil Putrajaya Mini,
Semua orang tak nak rugi,
Nak cari makan untuk anak bini.

Disitu takhta negeri,
Ada orang tak gosok gigi,
Ada yang kencing berdiri,
Ada yang sanggup di”doggy”.
Ada yang macam monkey.

Disitu ada agenda mega,
Disitu ada ahli neraka,
Ada manusia berkepala tiga.
Ada manusia dua muka,

Di tepi Bukit Lagi,
Ada banyak YB,
Ada yang sembang macam nabi.
Ada yang lagak macam baby.

Politik! Oh politik!
Sandiwara ataupun trick,
Ilmu hisab atau matematik,
Tak cukup sifat nak kata ilmu mantik.

keRAJAan, keSHAHIDANan, keRADZIan dan keRAZLANan

1. Kocak politik berpanjangan di Perlis berkait dengan perebutan mengepalai pentadbiran bagi keRAJAan Perlis.

2. Perlis adalah satu-satunya negeri di Malaysia yang ada Raja; maka pentadbiran negeri Perlis dirujuk sebagai pentadbiran keRAJAan Perlis. Begitulah juga sewajarnya pentadbiran Kedah wajar dirujuk sebagai pentadbiran keSULTANan Kedah dan pentadbiran persekutuan dirujuk sebagai pentadbiran keAGUNGan Persekutuan.

3. Bersandarkan istilah bahasa, struktur Perlembagaan Malaysia memperuntukkan dengan jelas tentang aspek “kesetiaan kepada RAJA dan negara” melalui Rukunegara yang tentu sekali dihafal dengan baik oleh DSSR, DSR dan DSSR. Frasa itu membawa erti seluruh warga Malaysia perlu taat dan setia kepada Raja Perlis, termasuklah DSSK, DSR dan DSSR yang memiliki sangkar politik masing-masing di negeri kelemboi ini.

RAJA, ALI DAN BABA

4. Rakyat Perlis khasnya masyarakat di Bandar DiRaja Arau mengetahui tentang dua RAJA terkenal di bandar ini, iaitu Tuanku Raja dan Raja Car Wash.

5. Terdapat tiga perbezaan ketara di antara Tuanku Raja dan Raja Car Wash. Walaupun rambut masing-masing sama hitam, tetapi nyata hati mereka lain-lain.

6. Perbezaan Pertama,Raja Car Wash sentiasa berusaha mencari tanah-tanah orang Melayu di Arau untuk dijual kepada orang-orang India yang sebangsa dengannya. Lihat saja sepanjang Jalan Besar Arau-Pauh. Manakala, Tuanku Raja tidak peduli menjual harta yang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit (Istana Cahaya) kepada orang Cina. Hal ini menjadi suatu tamparan hebat kepada orang Melayu yang menyembah tunduk pada Tuanku Raja. Adalah lebih Mulia kiranya Tuanku Raja menjual istana itu dengan harga sepuluh sen kepada saya dari menjualnya dengan harga satu juta kepada Chin Hin.

7. Perbezaan Kedua, Raja Car Wash percaya kebolehan orang-orang India yang sebangsa dengannya untuk diambil menjadi “orang kanan” dalam perniagaan beliau. Manakala, Tuanku Raja lebih percaya kepada Lim Bo Toi daripada Muhammad Ali. Hatta projek-projek sub-con pun diberi kepada Baba dan Nyonya walaupun orang-orang Melayu yang paling taat sembah tunduk kepada Tuanku Raja. Adalah lebih Mulia segala projek-projek itu disempurnakan oleh Azhar Gapura daripada sewenangnya diberi pada kaum kerabat Lim Bo Toi.

8. Perbezaan Ketiga, Raja Car Wash sangat humble dan boleh kita jumpa tanpa appointment dari pukul 8.00 pagi hingga 8.00 malam setiap hari, kecuali hari beliau demam. Manakala, Tuanku Raja terasing disebalik tembok yang kian meninggi dan melebar. Adalah lebih Mulia jika Tuanku Raja membuka Pusat Khidmat Tuanku Raja dari pukul 8.00 pagi hingga 8.00 malam, kecuali hari baginda demam.

SHAHIDAN vs. RAJA

9. Umum mengetahui bahawa satu-satunya kuasa yang telah merebahkan koloni Shahidan di Perlis ialah kuasa Tuanku Raja. Suatu hakikat yang jujur, Shahidan dibenci Tuanku dan Shahidan membenci Tuanku.

10. Diceritakan oleh seorang putera bahawa kebencian itu berakar sejak Shahidan menjadi Ahli Parlimen dahulu; dimana beliau yang awal menyokong perbahasan bagi menghadkan kekebalan raja-raja. Ini cerita di istana.

11. Adalah mustahil untuk Shahidan memberitahu penyokongnya bahawa dia membenci Tuanku Raja kerana beberapa kali bertembung dalam lobi melobi projek kelas A. Demikian juga mustahil untuk Tuanku Raja memberitahu rakyat baginda bahawa baginda membenci Shahidan kerana projek-projek kelas A di Perlis banyak dibolot oleh Shahidan. Ini cerita di kampung.

12. Susahnya bila ada kontraktor yang berkasta. When it comes to money, people act funny.

13. Maka ironinya, Tuanku Raja hanya akan menyambut tangan Shahidan yang sedang terduduk itu hanya apabila Shahidan boleh lobi projek 1 billion untuk baginda. Kalau itu terjadi, Shahidan jadi Raja.

qunang: Ampun Tuanku beribu ampun, sembah patik pohon diampun. Acap kali patik cuba menyampaikan pandangan patik dalam pujangga istana, dan kali ini patik cuba lagi menyampaikan mesej kawan-kawan di kampung-kampung dalam nada yang agak berbeza. Patik sayang Tuanku. Patik sayang UMNO. Patik menegur Tuanku agar Tuanku mengetahui isi hati marhaen di bawah. Bukan prinsip dan niat patik untuk membuang atau menjatuhkan institusi Raja; tetapi hanyasanya untuk memperkukuhkan lagi. Moga yang kurang betul diperbetulkan dengan hidayah yang tulus dari Ilahi.

No comments: