Monday, January 25, 2010

SHAHIDAN KASSIM: NAIK, JATUH & INGIN BANGUN SEMULA (SIRI 5)


BIARKAN POKOK BERGOYANG


1. Tertulisnya lima siri ceritera ini adalah untuk meniupkan angin agar pokok akan bergoyang dan segala buah-buah yang sudah ranum itu akan gugur, dengan harapan akan terbit tunas-tunas dan pucuk baru yang lebih segar dalam meneruskan kesinambungan hidup pokok bersejarah itu.

2. Hakikatnya, ada pokok yang bergoyang pada 16 Januari 2010, selepas siri ke-2 penulisan ini; dan sesungguh-sungguhnya Shahidan ingin bangun semula selepas di"smackdown" hingga terduduk.

3. Usah begitu berhati-hati hingga memperjudi kepentingan negeri yang kita cintai. Kalau perlu potong, kita potong. Kalau perlu potong lagi, kita potong sekali lagi. Ingatlah sejarah merudumnya dominasi berdekad Suharto yang memperlihatkan pertukaran demi pertukaran dalam pucuk pimpinan tertinggi republik terbesar itu. Selepas Suharto, mereka angkat BJ Habibie, selepas itu Gus Dur, seterusnya Megawati sehinggalah mereka berpuashati dengan Susilo Bambang Yudhiyono. Republik Indonesia kembali tenteram, makmur dan membangun pada hari ini kerana keberanian rakyatnya menguji dan menyerahkan kuasa pada tangan yang sepatutnya. Dalam aspek kepimpinan sosial, kita harus berkeyakinan bahawa yang patah pasti tumbuh, yang hilang pasti berganti.

4. Jika orang-orang Melayu dalam UMNO Berani Berubah, mereka pasti akan bertemu dengan pemimpin baru yang lebih segar dan berkarisma dari Dr. Mahathir, Shahidan, Md. Isa, Syed Razlan mahupun Radzi. Lihat saja Pengerusi PIBG sebuah sekolah di pekan Kepala Batas yang lebih hebat berbanding zaman Pak Lah jadi pengerusi. Mereka Berani Berubah!

RUMUSAN

5. Dalam siri pertama penulisan ini, saya membangkitkan tentang era kepimpinan Datuk Serti Shahidan yang berbekas dalam sejarah pembangunan politik dan sosial di negeri Perlis. Bahawa pengganti beliau seharusnya sama atau lebih hebat daripada beliau dalam memastikan kesinambungan dominasi UMNO di negeri kelemboi itu.

6. Pada siri kedua, saya mengutarakan kecenderungan negatif para pembesar UMNO di Perlis yang amat memeningkan kepala ahli-ahli dan pendokong-pendokong UMNO di bawah; sekaligus terus menjauhkan majoriti golongan muda dari politik, khususnya politik cara UMNO. Dalam menghadapi asakan pembangkang, orang-orang muda perlu memilih antara UMNO, PAS dan PKR. Selepas itu, mereka perlu pula memilih sangkar Shahidan, Radzi atau Syed Razlan. Betapa UMNO di Perlis mempunyai masalah struktur birokrasi yang amat memualkan lagi merugikan.

7. Pada siri ketiga, saya cuba menzahirkan kekhuatiran dan gundah hati apabila mendengar dan melihat kritikan berterusan terhadap institusi Raja di Perlis yang kian kabur fungsinya dalam perpaduan bangsa Melayu dan agama Islam. Dalam keadaan politik orang Melayu UMNO di Perlis amat memerlukan orang tengah yang saksama, kredibiliti dan peranan Tuanku Raja acap kali dipertikai disebabkan kerja sambilan baginda sebagai saudagar Kelas A. Penglibatan BUMITA sewajarnya lebih tertumpu dalam aktiviti perniagaan di luar negeri Perlis bagi merungkai tohmah dan cemuhan, sementara rakyat tidak langsung mengharapkan The Weekend King untuk mereka sembah, tunduk, taat dan patuh. Sentuhan berterusan yang lebih mesra di pangkin rumah kenduri sebagaimana saat DYMM Tuanku Syed Sirajuddin mula diishtihar sebagai Raja Muda amat dirindui rakyat terbanyak. Patik mohon menyampaikan...

8. Dalam siri keempat, saya ketengahkan prinsip bahawa “pembaharuan” atau “reformasi” politik itu bukanlah sesuatu yang sentiasa memberi hasil yang baik kepada masyarakat. Sejarah membuktikan begitu banyak “pembaharuan” yang akhirnya memusnahkan akar ketamadunan sesebuah bangsa. Membiarkan “pembaharuan” dilakukan oleh tangan-tangan yang tidak layak ibarat membunuh diri sendiri. Bagi rakyat mahupun ahli UMNO, mereka harus sedar bahawa mereka yang memilih seseorang pemimpin; maka untuk apa mereka takut hingga melutut sambil mem’plaster’ mulut sendiri dari menegur pemimpin yang mereka bertungkus-lumus memenangkannya? Tegur yang salah, puji yang betul.

MEMILIH SELEPAS MENILAI

9. Pujangga Inggeris mengatakan, don’t judge a book by its cover. Maknanya, kita perlu menyelak buku itu dan membacanya (atau belek saja semua gambarnya) untuk membuat penilaian sebelum kita memilih. Umat Melayu perlu rasional dalam membuat pilihan dan menetapkan pendirian. Seorang ahli falsafah Roman Stoic bernama Lucius Annaeus Seneca mengingatkan ketuanya, “if you would judge, understand!”

10. Menilai “buku” Radzi, banyak orang-orang lama bercerita tentang ucapan beliau suatu ketika dahulu bahawa “ayah saya dah wasiat kerusi MB untuk saya teruskan kerja dia”. Tak perlu lagi disebut tentang cercaan terang-terangan beliau terhadap UMNO di zaman Semangat 46 hingga terpijak bendera keramat parti Melayu itu. Banyak orang sedia maklum kenapa Radzi menang berganda dalam PRU12. Rakyat faham dan rakyat akan menghakimi beliau pada PRU13.

11. Menilai “buku” Shahidan, umum mengetahui bahawa beliau cukup berhati-hati dalam mempertahankan dominasi politiknya. Terlalu banyak episod persengketaan dan perdamaian dengan pembesar-pembesar lain berkait dengan kepentingan dan agenda semasa. Begitu juga sukar untuk beliau melatih, mempercayai dan meyakini generasi pelapis muda tempatan untuk jawatan-jawatan kanan yang “panas” seperti Mufti, Setiausaha Politik dan Ketua Pemuda Bahagian Arau. Terkadang kita lupa bahawa Perlis masih mampu menang dan bertahan dalam Liga Super tanpa khidmat Philemon Chipeta. Adanya kebijaksanaan Mohd Noor Aziz sudah memadai. Rakyat faham dan rakyat akan menghakimi beliau pada PRU13.

12. Menilai “buku” Syed Razlan, seorang putera yang mempunyai citra tersendiri dalam politik yang kadangkala agak sukar difahami. Sering didengari akan wujudnya masalah perimbangan diantara egoism sebagai kerabat istana dan hemoi sebagai warga. Isu penswastaan jawatan ADUN dan bara kemelut perlantikan JKKK di Pauh adalah suatu sudut penting yang sangat perlu dititikberatkan dalam menghadapi sisa-sisa hari menjelang pilihanraya akan datang. Sejak menjadi Ahli Parlimen, terlalu banyak rungutan yang berkait dengan cronism dan favaouritsm dalam pengagihan segala macam kemudahan dan rahmat. Rakyat faham dan rakyat akan menghakimi beliau pada PRU13.

13. Untuk menilai realiti jawatan Menteri Besar Perlis selepas ini, “buku” YB Jafperi bin Othman (ADUN N13 - Guar Sanji) dan YB Jamil Saad (ADUN N7 – Sena merangkap pengantin baru) sewajarnya diteliti kerana orang ini hampir sama hebat dengan Nik Aziz dan Shahidan yang hampir mustahil untuk kalah di kawasan masing-masing selagi tak nyayuk. Saya doakan cikgu Jeff dan YB Jamil panjang umur dan dimurahkan rezeki. Rakyat faham dan rakyat akan menghakimi mereka pada PRU13.

qunang: ternampak bayang-bayang orang yang akan jadi Menteri Besar Perlis.

2 comments:

Taufiq said...

Syed,
Lam gambaq tuh siapa cium tangan tuh, and is he kissing the hand of Najib?

The Full Moon Revolution said...

Peegh..
aku tengok cium bersungguh2, bukan berlakon...(cium ada makna)
masa tu najib tpm?
(-: