Thursday, January 21, 2010

SHAHIDAN KASSIM: NAIK, JATUH & INGIN BANGUN SEMULA (SIRI 4)


KEKUATAN & PENGARUH


1. Di Perlis, ada banyak orang kuat UMNO termasuk penulis; tetapi hanya ada 3 orang yang berpengaruh dalam UMNO.

2. Tiga orang berpengaruh yang dimaksudkan ialah Datuk Seri Shahidan Kassim yang telah berjaya menebar dan mempertahankan pengaruh beliau ke segenap pelosok negeri, Datuk Zahidi Zainol Abidin (bahagian Padang Besar sahaja) dan Bakri Datuk Ali (bahagian Kangar sahaja). Ketiga-tiga mereka ialah Ketua Bahagian UMNO pada era DSSk sebagai MB Perlis.

3. Ada "orang kuat" UMNO yang merasakan diri mereka berpengaruh dalam UMNO; seperti Datuk Seri Syed Razlan (Arau), Datuk Seri Radzi (Kangar) dan Datuk Seri Azmi Khalid (Padang Besar). Ketiga-tiga mereka sama ada terkandas atau tidak berani bertanding dalam pemilihan UMNO yang lalu.

4. Ada juga "orang tak kuat" UMNO tetapi tetap merasakan diri mereka berpengaruh dalam UMNO Perlis; seperti Datuk Hashim Suboh (Kangar) dan Amer Hassan (Arau).

PUNCA KEKUSUTAN

5. Pak Lah dan Datuk Seri Najib adalah orang yang bertanggungjawab menjadi punca kekusutan UMNO Perlis apabila mereka mengetepikan tradisi UMNO menjelang pilihanraya yang lepas.

6. Tradisi UMNO dalam menyenaraikan calon-calon pilihanraya ialah dengan mengikut cadangan Bahagian UMNO dan bukan ahli Parlimen.

7. PM dan TPM itu memilih untuk menerima cadangan ahli Parlimen dari UMNO berdasarkan peruntukan besar yang telah disalur melalui Parlimen untuk memperkukuhkan kedudukan politik UMNO di seluruh negara.

8. Langkah itu ternyata kurang bijak bagi negeri Perlis, dimana ketiga-tiga ahli Parlimen bukan merupakan "orang berpengaruh" dalam UMNO diperingkat Bahagian mahupun Negeri. Harus diingat, "pembaharuan" yang mengetepikan cadangan Bahagian juga menyebabkan UMNO terduduk di lima negeri.

9. Langkah "pembaharuan" itu dilihat meletakkan kuasa di tangan yang tidak sepatutnya; sehinggalah berlaku beberapa keputusan yang berbaur khianat terhadap perjuangan dan tradisi parti.

10. Ketiga-tiga ahli Parlimen ketika itu, Radzi, Syed Razlan dan Azmi adalah pemimpin yang mengintai-intai kerusi MB Perlis; maka mereka dapat bersatu hati untuk mencapai suatu matlamat bersama -- mencantas Shahidan dari kerusi MB. Perkara-perkara lain belakang cerita.

"PEMBAHARUAN" MEMBAWA PADAH

11. Pertembungan sejak di peringkat pemilihan calon-calon untuk PRU12 memperlihatkan Radzi (yang dilihat rapat dengan Pak Lah) dan Shahidan (yang rapat dengan Tingkat 4) mengusahakan pelbagai strategi untuk menunjukkan kelebihan masing-masing.

12. Shahidan menghantar berbondong-bondong penyokong dengan puluhan bas, disamping turut tiba awal untuk solat Jumaat di Masjid Putrajaya dengan mengambil posisi betul-betul disebelah kanan Pak Lah.

14. Diceritakan, Pak Lah tak senang duduk sepanjang sembahyang Jumaat hari itu, lantas tersenyum manja bila nampak muka Shahidan sewaktu mula memberi salam selepas solat. Bijaknya Shahidan untuk ber"sembang masjid" bagi menyatakan hasrat & kesungguhan beliau mempertahankan jawatan, beliau akhirnya berjaya menyelitkan beberapa calon-calon beliau untuk PRU12 sekaligus mengimbangi pecahan DSSK & DSR menjelang tarikh penamaan calon pilihanraya umum yang semakin hampir ketika itu.

15. Berbeza dengan Shahidan yang menunjukkan kelebihan suara rakyat yang dimiliki, Radzi memilih untuk mempengaruhi Tuanku Raja selepas BN menang di Perlis. Dengan bantuan Syed Razlan dan sokongan Azmi Khalid, Radzi telah menunjukkan kepada Pak Lah dan Najib akan kelebihan "kuasa Veto" yang mereka miliki.

16. Dalam suasana kelam-kabut itu, pemain-pemain Tingkat 4 telah menghulurkan kertas kepada Pak Lah untuk ditandatangani, iaitulah Watikah Perlantikan sebagai Menteri Besar Perlis. Pak Lah sign tanpa merujuk kepada Tuanku Raja Perlis.

17. Apabila mengetahui bahawa Tuanku Raja tidak berkenan dengan cadangan beliau sebaliknya memilih calon Radzi iaitu Md Isa Sabu; lantas Pak Lah mula tersedar bahawa sign beliau bukan sentiasa laku.

PERJANJIAN JAWATAN MB PERLIS

18. Dalam pening mengurus seribu satu masalah ekoran kekalahan besar BN dalam PRU12, Pak Lah memanggil semula suatu mesyuarat sepuluh mata dengan Najib, Radzi, Shahidan, Md Isa.

19. Hasil mesyuarat itu ialah satu perjanjian 2+2 antara Shahidan dan Md Isa. Dikhabarkan, surat perjanjian itu ada disimpan dalam gobok Shahidan dan Md Isa sehingga hari ini. Sama-sama kita tunggu kertas bersejarah ini dipaparkan di media menjelang Mac nanti.

21. Pada hujung minggu lalu, Md Isa membuat suatu kenyataan bahawa perjanjian ini tidak wujud. Mungkinkah Md Isa terlupa atau sememangnya tidak termetri sesuatu perjanjian sehingga dimatikan setem mengikut prosedur yang biasa.

22. Adakah apabila Shahidan mungkir bahawa penggal 2004/08 adalah yang terakhir untuk beliau; maka Md Isa juga akan melakukan yang serupa sebagaimana yang ditekan pada remote control yang sedang dipegang Radzi?

23. Hakikatnya, Shahidan diketepikan oleh Tuanku Raja dari jawatan MB Perlis dalam keadaan beliau memegang watikah Perdana Menteri. Seandainya Md Isa berhajat menyerahkan jawatan MB kepada Shahidan sekalipun, dan seandainya Shahidan menerima watikah dari PM baru sekalipun; mungkinkah Tuanku Raja akan berkenan menerima kembali Shahidan?

24. Dan lagi, mungkinkah Najib akan mencari masalah dengan Tuanku Raja untuk mengulangi skrip kebodohan Pak Lah?

25. Kita tunggu wayang terhangat di bulan Mac 2010.

[Nota: Perkara 14 & 15 disusun semula pada jam 8.05 mlm 20/01/2010 selepas mendapat maklumbalas dari seorang pembesar]

qunang: Masih berteka-teki akan apa yang akan Shahidan buat untuk mengatasi kuasa istana; dan apa pula tindakan Radzi & Md Isa untuk menidakkan perjanjian 2+2....

2 comments:

The Full Moon Revolution said...

Aku rasa najib tidak akan mengambil risiko utk berkonfrantasi dengan DYMM Tuanku Raja Perlis utk melantik Shahidan sbg MB, ramai lagi yg lebih layak!

face said...

JOM JOIN RAMAI2. UNTUK MENEGAKKAN KEADILAN!!! http://www.facebook.com/#!/pages/Support-Dato-Seri-Shahidan-Kassim-for-Perlis-Real-MB/106843336005167