Sunday, April 18, 2010

LAWATAN TIMBALAN PERDANA MENTERI KE PERLIS (Siri 1)


LAWATAN PEMIMPIN BESAR

1. Lawatan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ke Perlis pada 13 april 2010 menamatkan penantian selama 2 tahun rakyat Perlis, khususnya ahli-ahli UMNO/BN, untuk menerima kunjungan pemimpin tertinggi negara sejak menjadi satu-satunya negeri yang BN menang di utara.

2. Perdana Menteri pula dikhabarkan akan melawat Perlis pada bulan Jun.

3. Perancangan program-program pengisian sepanjang lawatan tersebut diuruskan oleh kerajaan negeri dimana pengagihan tugas-tugas penganjuran setiap program atau sambutan diagihkan kepada UMNO Bahagian Arau, Jabatan Pendidikan dan UMNO Bahagian Kangar; selain daripada kunjungan menghadap Tuanku Raja.

NAT SIMPANG EMPAT

4. Lawatan TPM ke pasar sehari (nat) Simpang Empat merupakan suatu sentuhan politik yang signifikan untuk bagi menjuarai hati rakyat, khususnya di Simpang Empat dan Sanglang yang menjadi kubu kuat PAS di Perlis.

5. Oleh kerana sambutan kepada TPM dalam lawatan beliau ke Simpang Empat diletakkan di bawah UMNO Bahagian Arau, sebagaimana diarahkan kerajaan negeri melalui Exco Agama, YB Jafperi Othman, maka Datuk Seri Shahidan Kassim selaku Ketua Bahagian Arau telah memainkan peranan utama melalui beberapa siri mesyuarat jawatankuasa Bahagian untuk merancang konsep dan bentuk sambutan yang akan dipersembahkan kepada TPM.

6. Sebagai menunjukkan sokongan akar umbi yang masih bersisa terhadap UMNO Perlis pada hari ini, Ketua Bahagian memilih untuk mengadakan rantaian manusia di sepanjang jalan dengan mengumpulkan sukarelawan dari pelbagai NGO yang turut terdiri daripada kelompok Pemuda, Puteri dan Wanita UMNO.

7. Sebanyak 1500 helai T-shirt diedarkan pada hari tersebut dimana T-shirt merah merupakan barisan penyokong dan pendokong UMNO manakala T-shirt oren merupakan sukarelawan NGO. Kumpulan penyokong dan pendokong UMNO ini hadir dengan semangat untuk menyatakan sokongan dan melahirkan kegembiraan mereka terhadap kunjungan TPM.

8. Selain gerombolan ribuan manusia dari kumpulan merah dan oren yang dijemput oleh Ketua Bahagian, terdapat juga kumpulan “Seringgit” yang berbaju biru seramai lebih kurang 50 orang di seberang sungai yang bertentangan. Kumpulan ini ditaja oleh Penyelaras DUN Simpang Empat, abang Abu Bakar Hamzah, yang pada hari ini turut dipanggil sebagai Bakar Seringgit oleh kumpulan “Semut Merah”.

"Laluan asal" dan "laluan sabotaj" sempena lawatan Timbalan Perdana Menteri ke Nat Simpang Empat.


IMPLIKASI SABOTAJ YANG MEMAKAN DIRI

9. Menyedari para penyokong Ketua Bahagian Arau yang begitu ramai di laluan asal yang telah dirancang, orang-orang Tingkat 3 di Mini Putrajaya telah bertindak mengubah laluan Timbalan Perdana Menteri di saat-saat akhir kononnya atas faktor keselamatan. Arahan mengubah laluan TPM itu dikeluarkan oleh bodyguard Menteri Besar dalam keadaan Menteri Besar memberitahu bahawa beliau tidak tahu menahu tentang perubahan tersebut. Besar juga bidang kuasa bodyguard di bawah pentadbiran Menteri Besar ini.

10. Alasan “faktor keselamatan” bagi mengalas tindakan sabotaj tersebut memberi kelebihan politik kepada pihak Shahidan. Makcik-makcik kampung yang singgah untuk turut serta dalam rantaian Semut Merah berkata, “kalau nak kata tak selamat, dalam nat tu lagi tak selamat sebab ada pisau potong daging dan besiang ikan. Belum kira pistol-pistol mainan kanak-kanak yang dijual disitu”. Kadang-kadang makcik kampung lagi cerdik dari Menteri Besar.

11. Hakikatnya, Shahidan dari awal lagi sudah mengetahui tentang kemungkinan sabotaj tersebut. Bukan sekali dia berhadapan dengan puak-puak perampas kuasa sementelah separuh hayatnya dihabiskan dengan political games yang licik dari pelbagai jenis manusia. Pada hari itu, Shahidan dilihat mengambil keputusan untuk tunggu dan lihat setelah segala persediaan untuk menjaga kebajikan orang-orangnya dipersiapkan dengan sewajarnya. Shahidan menyerahkan bulat-bulat kepada tangan Menteri Besar bagi mencorak identiti dan persona dirinya dihadapan rakyat terbanyak -- sama ada bersikap professional bijak atau prasangka yang melampau.

12. Di pihak Shahidan, walaupun TPM diberi kesempatan untuk melintasi gerombolan seramai 1500 orang itu, ianya tidak memberi apa-apa sumbangan untuk mengembalikan jawatan Menteri Besar kepadanya. Tidak juga beliau dianggap hero yang dahsyat kerana 1500 orang bukan suara ratusan ribu rakyat Perlis. Tetapi, nada kecewa 1500 orang yang dipinggirkan oleh Menteri Besar itu membuakkan perasaan cemuih dan geram terhadap Menteri Besar. Luahan perasaan cemuih 1500 orang boleh jadi 150,000 orang menjelang PRU13. Umpan Shahidan mengena.. Jenahak makan umpan puyu!

13. Ekoran sikap tak peduli Menteri Besar terhadap penyokong dan pekerja parti itu, beliau tidak boleh menyalahkan sesiapa lagi selepas ini jika orang-orang yang teraniaya, yang dijemur tengah panas dalam keadaan bersemangat menunjukkan sokongan kepada TPM, bertindak memulaukan kepimpinan beliau. Tindakan sabotaj tersebut menjadi contoh dendam kesumat yang dijelmakan dengan suatu keputusan dan reaksi yang paling bodoh dan hodoh.

14. Memetik pujangga seorang sahabat, “menghairankan sekali, orang yang mencuci wajahnya berkali-kali dalam sehari tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali dalam setahun”.

15. Menurut anggapan banyak pihak, tindakan tidak strategik oleh Menteri Besar itu adalah disebabkan beliau tidak menerima signal dari Tuan Punahsihat 46% yang berada di Kuala Lumpur. Secara faktanya, ada sebab besar kenapa Tuan Punahsihat 46% memilih untuk tidak bertemu dengan TPM di Perlis dengan alasan menghadiri sidang Parlimen; walaupun dia sepatutnya berada di Perlis bagi mengawal remote atas kapasiti sebagai Punahsihat 46%, Ahli Parlimen Kangar (yang kawasannya dilawati TPM) dan bekas Setiausaha Agung UMNO pada zaman Pak Lah.

Kumpulan Seringgit

Baju "Kumpulan Seringgit" yang meletakkan logo kumpulan (syarikat Sekutu Saujana) diatas logo 1Malaysia.


16. Kumpulan Seringgit yang dipelopori oleh Bakar Seringgit mendapat kritikan serius daripada veteran-veteran UMNO yang melihatnya.

17. Tindakan meletakkan logo kumpulan mereka diatas logo 1Malaysia dipertikaikan kewajarannya kerana faktor persepsi kebendaan yang terpapar di baju kumpulan Seringgit.

18. Banyak mata hati yang menilai secara negatif akan keperluan mencetak baju sedemikian rupa untuk suatu program yang dihadiri oleh pemimpin besar negara.


[Nota: Kepada sahabat-sahabat yang mengirim msg bertanyakan berita tentang lawatan TPM, mohon maklum bahawa saya bukan penulis tabloid untuk memberitakan apa yang terjadi hari ini pada keesokan harinya. Saya hanya sekadar seorang blogger bebas yang mencermati persepsi dari pelbagai perkpektif untuk dirumuskan sebagai suatu kesimpulan terhadap sesuatu peristiwa.]

qunang: betapa perlunya orang² muda belajar strategi politik..

No comments: