Thursday, April 8, 2010

MENTERI BESAR PERLIS PERLU DITUKAR


[Dipetik dan diolah daripada akhbar laporan Utusan Malaysia pada 29 Disember 2007]

KANGAR 29 Dis. – Ahli UMNO, Syed Atief berkata, sudah sampai masanya kepimpinan parti di Perlis diubah termasuk menggantikan Menteri Besar.

Menurutnya, sebagai Ahli parti dan anak jati Perlis, beliau nampak pergolakan yang berlaku dalam UMNO negeri semakin meruncing sehingga memperlihatkan tiada kerjasama antara pemimpin-pemimpin UMNO negeri.

Syed Atief yang juga Ahli UMNO berkata, beliau melihat pergolakan sesama Ahli parti di Perlis berlaku di ketiga-tiga bahagian iaitu Padang Besar, Kangar dan Arau.

‘‘Sudah sampai masanya (kepimpinan UMNO) Perlis diubah. Ini pandangan saya sebagai Ahli parti. Kalau Perlis masih kekal dengan kepimpinan lama dan tokoh yang lama, saya rasa negeri ini akan terus berada di takuk lama.

‘‘Saya tak mahu pergi kepada (masalah-masalah) pembangunan, ekonomi atau pengurusan pentadbiran tetapi kepimpinan politik di negeri ini, cukuplah,” katanya.

Menurut Syed Atief, sebahagian besar daripada Ahli parti di Perlis juga bersetuju supaya kepimpinan politik di negeri ini diubah termasuk menukar Menteri Besar.

‘‘Menteri Besar perlu diubah (ditukar) kerana Menteri Besar adalah ketua negeri. Kalau tak ubah Menteri Besar, tak bolehlah ubah kepimpinan,” katanya.

Syed Atief berkata, beliau terpaksa membuat kenyataan secara terbuka mengenai kepimpinan politik di Perlis kerana melihat tahap kerjasama antara pemimpin parti di ketiga-tiga bahagian berkenaan begitu buruk.

‘‘Bukan saya kata saya nak ubah kepimpinan tetapi saya sudah lihat dan fikir, sudah sampai masanya ia diubah. Saya sebagai Ahli UMNO nampak semuanya. Tiada langsung kerjasama di antara ketiga-tiga bahagian ini malah dalam satu bahagian pun tiada kerjasama antara sesama mereka,’’ katanya.

Syed Atief menambah, sebagai Ahli parti parti juga, beliau perlu mengambil berat tentang perkara-perkara yang melibatkan kerjasama antara semua pemimpin dan Ahli parti.

‘‘Ia amat penting kepada saya (sebagai Ahli parti). Berpuak-puak bukan amalan dalam UMNO. UMNO Perlis dilihat bermusuh seolah-olah mereka berada dalam parti lain,’’ katanya.

Syed Atief mengulangi bahawa kenyataannya itu adalah berupa kenyataan yang lahir daripada pengamatan dan pemerhatiannya terhadap suasana politik di Perlis.

‘‘Bukan saya nak tunjuk hebat. Saya tidak pernah buat cerita (beri kenyataan) macam ini. Saya buat kenyataan ini kerana saya nampak apa yang berlaku sebagai Ahli parti sejak dua tahun lalu.

‘‘Perlis negeri kecil dan mempunyai hanya tiga bahagian sahaja. Jadi kalau sampai tiada kerjasama dan berpuak-puak maka ia perlu dibuat perubahan, kalau tidak UMNO Perlis akan hancur,’’ katanya.

Ditanya sama ada sudah ada calon untuk menggantikan Menteri Besar jika ingin membuat perubahan, Syed Atief berkata, ia terpulang kepada DYMM Tuanku Raja dan juga Perdana Menteri merangkap Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sementara itu, Yip Sin Off yang turut hadir pada sidang akhbar itu enggan mengulas tetapi berkata, kenyataan Syed Atief itu lahir daripada apa yang dilihat dan diamatinya mengenai suasana politik Perlis atas kapasiti Ahli UMNO.

‘‘Beliau sebagai Ahli UMNO nampak semuanya sebab beliau menjelajah seluruh negeri dan tahu membuat perbezaan,’’ katanya.

qunang: perjuangan massa orang-orang muda di Perlis.

No comments: