Monday, July 19, 2010

UMNO PERLIS: BERULANGNYA TRAGEDI JULIUS CAESAR


KONSPIRASI PEREBUTAN HARTA RAMPASAN PERANG

Sengketa dua "wira"?
Rakyat tunggu tengok siapa yang kena..

1. Dalam sejarah lama Rome sekitar 44 tahun sebelum Masehi, keagungan pemerintahan Julius Caesar yang meletakkannya sebagai pater patriae (bapa negara) yang disenangi masyarakat dipunahkan oleh tikaman sahabat karibnya, Marcus Junius Brutus.

2. Brutus merupakan ketua kepada The Sixty Conspirators bersama Gaius Cassius Longinus, Decimus Brutus Albinus dan Gaius Trebonius.

3. Konspirasi oleh sahabat karib ini telah membawa kepada pembunuhan Caesar secara berdepan ketika Caesar menghadiri persidangan Senat terakhir sebelum berangkat bersama bala tenteranya untuk membalas dendam terhadap Parthians yang telah merampas Aquila (semangat sang Helang) dan membunuh panglimanya, Crassus.

4. Kata-kata terakhir Caesar sebelum menghembus nafas terakhir, “Et tu, brute?” (engkau juga, anakku?), menggambarkan betapa Caesar sendiri tidak menyangka bahawa musuh terbesar dalam pentadbirannya ialah sahabat karibnya sendiri yang menjadi musuh dalam selimut dalam mengetuai pembesar-pembesar Senat lain yang mengkritiknya secara terbuka.

5. Bahawa konspirasi Brutus adalah beralaskan kepada ucapannya, “kami amat menyayangi Caesar; tetapi kami lebih menyayangi Rome”. Kerana kononnya “sayangkan Rome”, Caesar dicantas agar kuasa dapat dirampas dan harta dapat diagihkan sesama sendiri.

TUMBANGNYA KERAJAAN LANUN

6. Setelah kemenangan berpihak kepada pemimpin-pemimpin konspirator, matlamat mereka menjatuhkan Caesar dikira sudah tercapai.

7. Mereka sebenarnya tidak sepakat dan tidak pernah berbincang tentang pengagihan kuasa dan harta setelah kematian Caesar; malah mereka tidak pun mempunyai kunci peti besi Caesar yang dipenuhi dengan harta dan agenda.

8. Ketika barisan konspirator yang dikepalai Brutus hanya memiliki sekumpulan samseng bertubuh sasa dan berwajah ganas, ketua gereja (chief legate) bernama Marcus Antonius, kekasih kepada Cleopatra, memegang kunci peti besi Caesar serta dekri taat setia puluhan ribu bala tentera Rome. Brutus akhirnya dikalahkan dalam pertempuran Battle of Philippi.

9. Marcus Antonius kemudiannya melancarkan The Second Triumvirate yang memperlihatkan terkuburnya negara Republik Rakyat Rome (Senatus Populus Que Romanus) secara rasmi pada 26 November 43 S.M. melalui imperium maius (kuasa penguasa tertinggi) yang dipersetujui oleh waris Caesar, Octavianus (atau Augustus). Pemerintahan Rome selepas itu dirombak dengan menggunakan nama Empayar Senat Rome (Senatus Populusque Romanus).

10. Akhirnya, Augustus berselisih faham dengan Antonius hingga mencetuskan pertempuran Battle of Actium sekaligus menyaksikan Antonius terbunuh bersama Cleopatra di Alexandria.

11. Penguasaan Empayar Barat Rome akhirnya terkubur pada tahun 476 sementara Empayar Timur Rome pada 1453.

KOTA PASIR lawan OMBAK LAUT

12. Demikianlah kisah panjang yang disingkatkan betapa sebuah ketamadunan unggul akhirnya dipunahkan oleh perebutan dan rampasan kuasa serta ketamakan kebendaan.

13. Kota Pasir yang dibina di tebing kemarahan rakyat lambat laun akan musnah dihakis oleh pukulan ombak yang tiada hentinya. Nikmat kekayaan yang dimiliki tanpa keikhlasan dengan meminggirkan kehendak rakyat terbanyak hanyalah bersifat sementara dan tidak kekal selamanya.

Sabotaj pada beg Persidangan UMNO Bahagian Kangar.
Dr. Puad Zarkashi bukan ahli "MASJID" tertinggi dan beliau belum dianugerahkan "DATUK".

14. Dalam politik Perlis, episod persengketaan yang mula berputik diantara orang kanan Tuan Punahsihat dan orang kanan Menteri Besar menggambarkan betapa “sokongan politik” dijadikan gula-gula untuk cari makan. Tak bagi aku makan, aku tak sokong. Hang kacau aku makan, aku gerengau.

15. Begitulah, apabila kekuatan dan kegerunan cuba dibina dengan masing-masing membela anak-anak harimau. Anak-anak harimau nampak manja dan comel; tetapi apabila berebut tulang dan kasih sayang, mulalah mereka bercakaran tanpa mempedulikan nama dan maruah tuan-tuan mereka yang terkurung di dalam gelanggang persidangan yang terkunci pagarnya.

16. Kepada tuan-tuan penguasa, ingin hamba mohon dengan permohonan yang jelas. Seandainya di hari esok tuan-tuan tersedar bahawa tuan-tuan sememangnya tidak mampu lagi memberi khidmat “sama” atau “lebih baik” dari penguasa-penguasa sebelum kehadiran tuan-tuan, hamba pohon tuan-tuan letak jawatan dan beri laluan kepada orang lain.

17. Apabila “tidak sama” dan “tidak lebih”, maknanya makin “mundur”.

18. Kenapa perlu kerat Shahidan kalau tak boleh buat “sama” atau “lebih baik” daripada beliau? Adakah hanya untuk memberi sejuta alasan diatas kegagalan dan ketidakmampuan? Adakah ini namanya perjuangan?

19. Sedarlah wahai tuan-tuan penguasa, negeri Perlis sedang melangkah ke belakang.

qunang: sikap gila kuasa dan ketamakan kebendaan mereka akan dicela oleh orang² muda suatu hari nanti.

No comments: