Wednesday, August 25, 2010

LAWATAN PERDANA MENTERI KE PERLIS (Siri 1)

Berakhirnya Suatu Penantian

1. Perdana Menteri, Y.A.B. Datuk Seri Najib Tun Razak, akhirnya melawat Perlis pada tanggal 20 Ogos 2010 sekaligus menamatkan penantian rakyat Perlis selama 504 hari sejak Najib mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 3 April 2009.

2. Selain daripada kakitangan kerajaan dan lebih kurang 15% dari pimpinan akar umbi UMNO di Cawangan, ketibaan Datuk Seri Najib di majlis berbuka puasa disambut oleh ramai mahasiswa dari institusi pengajian tinggi di Perlis.

3. Sebagaimana layaknya kawasan yang terpencil, Perlis merupakan negeri terakhir yang dilawati oleh Perdana Menteri selepas negeri-negeri lain sudah tidak terbilang kali dilawati oleh beliau.

4. Dalam ucapan beliau, Perdana Menteri memberi isyarat agar perdamaian diantara pimpinan-pimpinan UMNO negeri diberi keutamaan oleh Datuk Seri Md Isa Sabu selaku Menteri Besar dan Pengerusi Barisan Nasional Perlis.

Budget Haji Bakhil
5. Seminggu sebelum kehadiran Perdana Menteri, kerajaan Negeri mengarahkan agar pengumuman dan jemputan umum melalui radio diberhentikan kerana khuatir “tak cukup makanan”.

6. Sekali lagi, jemputan tidak ditekankan kepada pimpinan UMNO akar umbi sebaliknya Presiden UMNO itu cuba digembirakan dengan jaminan kehadiran penuh dewan oleh mahasiswa yang majoritinya terdiri daripada orang-orang luar dari Perlis, selain daripada kakitangan kerajaan yang diarahkan hadir.

7. Kecenderungan puak-puak recond untuk membesarkan diri melalui sokongan "plastik" separa paksaan sedemikian rupa amat membahayakan UMNO kerana pekerja-pekerja parti tidak dijemput dan diraikan dengan sewajarnya ketika kunjungan Presiden parti.

8. “Makanan” sewajarnya dicukupkan kepada ketua-ketua Cawangan bersama pimpinannya yang sekian lama bergelumang dengan kerja-kerja parti sebelum kera di hutan hendak disusukan.

Jambatan ke Langkawi
9. Lawatan Perdana Menteri dialas dengan berita mega tentang cadangan pembinaan jambatan terpanjang di dunia sejauh 48 kilometer yang menghubungkan Kuala Perlis ke Pulau Langkawi.

10. Dua buah syarikat, Juruelit Sdn Bhd dan Kalammas Sdn Bhd, dikatakan mempunyai keupayaan kewangan untuk melabur sebanyak RM130 billion bagi menjayakan projek tersebut. Teringat kita akan Dr Elie Youssef Najem yang “menderma” RM1 billion untuk Majlis Kanser Nasional (MAKNA).

11. Cadangan ini sebenarnya tidak lebih dari modal bersembang Menteri Besar. Kedua-dua syarikat itu bukanlah dimiliki oleh orang paling kaya di Malaysia. Mereka sebenarnya sedia maklum bahawa jambatan tersebut tidak akan dibina, sebaliknya pengumuman jambatan ke Pulau Langkawi adalah strategi perniagaan lapuk orang-orang recond yang bakal dianugerahkan projek besar Kelas A daripada kerajaan dalam tempoh terdekat. Kita akan tahu nanti siapa yang akan buat duit. Semoga sebuah lagi Ferrari dapat disimpan dalam garaj di ibu kota untuk anak dan isteri. Tontonkanlah kepada rakyat Perlis bila balik beraya dikampung nanti.

12. Tidak cukupkah UMNO dibenci kerana ketamakan orang-orang tua yang suka bermain wayang? Mungkin inilah sebabnya orang-orang muda tidak boleh diberi ruang untuk masuk campur urusan orang-orang tua. Bersih, Cekap dan Amanah?

Cerita Bendera
13. Selepas kepulangan Perdana Menteri, terbitlah isu bendera Malaysia yang dipijak dan dibakar dalam siri demonstrasi di Indonesia ekoran ketidakpuasan hati sekumpulan kecil rakyat negara itu terhadap penangkapan pegawai mereka di negara ini. Khabarnya, bendera-bendera itu dikebas ketika tamatnya suatu majlis lawatan pemimpin besar negara. Kenapa mereka tidak memilih untuk meminta secara elok dan terhormat kalaupun nak sangat bendera kita?

14. Oleh kerana bendera menggambarkan simbol maruah dan kedaulatan yang tidak harus dikebas sewenang-wenangnya, Ketua Pemuda UMNO lantas menghantar memorandum desakan agar pihak yang menjadikan bendera sebagai komoditi politik itu disiasat dan dikenakan hukuman setimpal oleh pihak berkuasa. Begitulah cara manusia bertamadun yang bertindak-balas berdasarkan lunas-lunas perundangan dalam mempertahankan hak yang sedia dimiliki.

15. Kumpulan yang kebas bendera bertambah melenting apabila wakil mereka dipanggil pihak berkuasa setelah laporan rasmi dibuat. Wakil tersebut memberi kenyataan bahawa dia bukan berniat untuk kebas bendera, sebaliknya hanya tolong kutip bendera itu dengan kadar segera. Mungkin cacat pemandangan indah di kota mereka bila bendera-bendera asing itu dibiarkan berkibar sementara dikutip oleh pemilik bendera.

16. Dalam riuh rendah yang semakin memuncak, separuh bendera yang dikebas dikembalikan kepada pemiliknya. Namun, Ketua Pemuda UMNO terus mendesak supaya separuh lagi bendera dikembalikan. Hebat beliau mempertahankan hak ke atas bendera. Orang-orang muda pun terfikir, kalaulah sehebat itu dia mempertahankan hak orang-orang muda yang dipimpinnya.

17. Demikianlah silaturrahim yang menjadi tegang kerana kepingan-kepingan kain yang dicop dengan pelbagai warna. Harganya cuma lebih kurang lima ringgit, tetapi biarpun kita serumpun, tindakan tempang sukar diampun.

18. Apapun yang bakal berlaku, jika orang yang membakar bendera pun dapat Ketua Pemuda UMNO terima dengan hati terbuka, tidaklah susah rasanya untuk berdamai dengan orang yang kebas bendera. Apatah lagi di bulan puasa yang mulia.

qunang: baru faham kenapa kain putih simbol berdamai..

No comments: