Tuesday, August 31, 2010

MENYIMPANG DI SIMPANG EMPAT

Susu Kera di Hutan

1. Ada empat simpang empat di Simpang Empat. Oleh kerana banyaknya simpang-simpang empat, maka banyaklah orang tersesat jalan di Simpang Empat; termasuk Menteri Besar Perlis.

2. Majlis Penyampaian Sumbangan Ramadhan di Simpang Empat beberapa hari lalu menyaksikan ADUN PAS, YB Rus'sele Eizan, hadir setelah menerima jemputan last minute untuk mengiringi Menteri Besar menyampaikan sumbangan kepada ibu-ibu tunggal. Md Isa bagi, Rus'sele salam; Md Isa bagi, Rus'sele salam.

3. Ketika Menteri Besar mengharapkan pujian dan sanjungan dengan sikap telus, terbuka dan baik hati yang cuba ditonjolkan, tiba-tiba tamparan pula yang diterima daripada Pegawai Khas beliau sendiri yang dilantik sebagai Penyelaras atau “wakil rakyat bayangan” bagi DUN Simpang Empat. Baru ada akai.....

4. Natijahnya, YB Rus'sele Eizan berjaya menonjolkan diri sebagai hero diatas keberanian dan keterbukaan beliau menghadirkan diri sebagai VIP di tengah-tengah pucuk pimpinan UMNO Negeri; sementara Md Isa sekali lagi “terbotoi” kerana tersilap percaturan.

5. Beberapa hari sebelum majlis di Simpang Empat, Md Isa memilih untuk tidak hadir di majlis serupa untuk DUN Tambun Tulang dan hanya mewakilkan kepada salah seorang exco kerajaan negeri. Kenapa beliau tidak berupaya untuk bersikap telus dan terbuka di Tambun Tulang yang diwakili oleh sahabat yang sama parti dengan beliau?

6. Tindakan seperti inilah yang membawa kepada perumpamaan orang tua-tua -- kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

7. Sebagai pemimpin yang memperhambakan diri kepada dendam dan assobiyah yang menjumudkan, Md Isa mengambil langkah “bijak” menyusukan kera di hutan dalam situasi ini sementara anak di rumah sendiri dibiarkan kelaparan. Tajaan oleh kerajaan negeri untuk jamuan berbuka dibenarkan di Simpang empat, tetapi tidak di Tambun Tulang.

Md Isa pakai ketayap, Ruse'sele pakai songkok. Sudah tukar ka?

Sesal Dahulu Pendapatan

8. Tidak ada seorangpun dimuka bumi ini yang menyesal dahulu; semuanya sesal kemudian. Namun, kenapa orang tua-tua tetap mengatakan sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna?

9. Sebagai Pak Lah versi Perlis, Md Isa cuba mengulangi sejarah Pak Lah mengeluarkan Anwar Ibrahim dari penjara. Bagai melepaskan anjing, Pak Lah akhirnya tersungkur kerananya.

10. Pak Lah terpaksa mencari jalan mendekati Anwar ketika itu kerana beliau mula berasa takut dengan bayang-bayang Dr. Mahathir yang semakin lantang menyuarakan penentangan terbuka beliau ketika itu. Pengaruh Dr. Mahathir adalah pengaruh tulen yang berakar dalam hati rakyat dan bukannya pengaruh “plastik” omong-omongan untuk mendewakan pemimpin.

11. Begitulah juga halnya dengan Md Isa Sabu. Asakan demi asakan dan pembongkaran demi pembongkaran terhadap kezaliman, kebobrokan dan ketidakadilan yang dilakukannya terhadap wakil rakyat dan pengundi-pengundi Barisan Nasional menyebabkan Md Isa hilang kawalan untuk memimpin orang-orang yang dipimpinnya dengan baik. Selepas dua tahun, pentadbiran Md Isa telah dibayangi oleh terlalu banyak time-bomb yang bakal meletup pada bila-bila masa, ditambah dengan ketakutannya terhadap pengaruh Shahidan Kassim yang tidak nampak akan terpadam dalam tempoh terdekat.

12. Dalam cubaan untuk mempertahankan tindakan Md Isa, YB Ahmad Bakri Ali (BN – Kayang) membuat kenyataan, “Kita bukan saja berusaha nak ambil balik DUN Simpang Empat, malah kita juga berusaha nak ambil YB Rus'sele kembali ke pangkuan kita. Semasa saya menjawat Ketua Pemuda Negeri dulu, YB Rus'sele ialah Ketua Pemuda UMNO Cawangan di Spg Empat”.

13. Tidaklah dapat dipastikan sama ada orang muda tak faham congak politik orang tua, ataupun orang tua sudah lupa matematik. UMNO akan rugi kalau hanya berjaya dapat seorang ahli tetapi hilang seribu ahli pada hari yang sama.

14. YB Rus'sele menjadi ADUN bukanlah atas faktor peribadi. Dia menang bukan kerana dia Rus'sele Eizan; sebagaimana Nik Aziz menang kerana dia Nik Aziz.

15. Kalaupun pendekatan menarik Rus'sele menyertai UMNO berjaya, hanya Rus'sele sahaja yang akan menyertai UMNO. Lupakah kita apabila Naib Presiden PAS, Datuk Nakhie Ahmad, menyertai UMNO? Apa untung yang UMNO dapat?

Makan Nasi Mentah

16. Adapun kegagalan Barisan Nasional mempertahankan kerusi DUN Simpang Empat pada Pilihanraya Umum ke-12 bukanlah kerana PAS kawasan itu kuat; sebaliknya kegagalan tersebut adalah bersandarkan kepada pembelotan dan ‘cah keting’ oleh orang-orang Md Isa.

17. BN kalah di Simpang Empat kerana beberapa kerat gunting dalam lipatan yang kemudiannya diangkat sebagai penguasa di Tingkat 3 dalam pentadbiran Md Isa, termasuklah Tuan Punahsihat 46% dan Pegawai Khas merangkap Penyelaras DUN Simpang empat.

18. Ketika Shahidan Kassim bergerak untuk mempertahankan kerusi BN diseluruh Perlis semasa PRU12, Tuan Punahsihat 46% adalah orang yang merencana kekalahan calon-calon Shahidan dalam pilihanraya umum tersebut.

19. Orang yang dilantik sebagai Penyelaras BN untuk DUN Simpang Empat pada hari ini adalah orang yang berkempen untuk memulaukan calon BN pada pilihanraya umum yang lalu dengan memberi undi kepada calon PAS.

20. Di Sanglang, ada tangan ghaib yang sangat berkuasa telah berusaha menafikan kemenangan calon BN, Haji Lah, lantas memberikan kemenangan kepada Hashim Jasin melalui perbicaraan mahkamah.

21. Di Padang Besar Seorang calon Shahidan telah diugut di depan penyokongnya sendiri dengan beralaskan gula-gula jawatan exco. Azmi Khalid, yang menjadi sekutu kuat Punahsihat 46% mengugut, “aku yang bagi nama hang lekat, maka janganlah sekali-kali balik pi jilat orang tua tu”. Yang dok kata tu pun tua jugak.

22. Orang-orang bawahan yang terlibat dalam konspirasi menjatuhkan Shahidan sekarang ini sedang berkocakan dan bercakaran.

23. Benarlah kata seorang sahabat akan resminya kalau makan nasi mentah; mulut tak melecur, tapi perut yang kembung. Lambat laun, perut kembung itu akan berulat dan terburai.

qunang: kalau menyimpang di jalan yang lurus, alamatnya terjun longkang..

1 comment:

armouris said...

info tentang perut kembung di SIHAT SELALU - Masalah Perut Kembung