Wednesday, August 11, 2010

PILIHANRAYA MAYA 2010


FAKTA DAN RUMUSAN

1. Pilihanraya Maya 2010 yang diilhamkan oleh Datuk Seri Shahidan Kassim telah selesai dengan jayanya pada hujung minggu yang lalu. Tahniah dan syabas diucapkan kepada semua calon-calon yang bertanding dengan pelbagai bentuk daya usaha untuk berkempen.

2. Keputusan akhir yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihararaya Maya (SPR Maya) dilihat tidak jauh menyimpang dari realiti sebenar kedudukan politik di negeri Perlis.

3. Barisan Nasional (BN) dilihat mengekalkan cengkaman di peringkat Parlimen dengan memenangi ketiga-tiga kerusi yang dipertandingkan. Kemenangan tersebut menggambarkan arus semasa dalam masyarakat yang cenderung untuk menyokong pelbagai perubahan dan penambahbaikan yang sedang direncanakan oleh Y.A.B Perdana Menteri.

Keputusan Pilihanraya Maya (Parlimen)


4. Rasional disebalik tercetusnya idea mengadakan Pilihanraya Maya ini adalah untuk menyediakan platform dan pendedahan awal kepada individu-individu dan parti-parti politik untuk menggerakkan jentera fizikal untuk memenangi pengundian di alam maya. Pilihanraya Maya 2010 memperlihatkan penyertaan yang signifikan oleh calon-calon yang bertanding dimana jentera-jentera UMNO bergerak di dalam dua bahtera yang berbeza, selain daripada jentera PKR, PAS dan Bebas.

5. Cubaan penyokong-penyokong “plastik” Md Isa Sabu untuk memperkecilkan usaha dan idea ini di peringkat awal menggambarkan kegusaran orang-orang di dalam sangkar Menteri Besar untuk dinilai dan diadili demi survival UMNO pada Pilihanraya Umum ke-13. Pendekatan “Kerajaan Ekspo” untuk menyalurkan banyak wang rakyat kepada individu tertentu melalui penganjuran ekspo besar-besaran tidak memungkinkan rakyat terbanyak membutakan mata hati untuk menolak ketempangan pentadbiran Md Isa.

Keputusan Pilihanraya Maya (Undi Popular)

6. Peratusan undi popular BN yang berada pada tahap 51% daripada 8381 undi di peringkat DUN adalah amat membimbangkan. Ketika kerajaan pusat pimpinan Datuk Seri Seri Najib sedang gigih berusaha mengembalikan keyakinan rakyat secara keseluruhan selepas kegagalan buruk yang dicipta oleh Pak Lah bersama-sama Punahsihat 46%, kerajaan Perlis yang kini masih diterajui oleh BN semakin mundur dan hambar dari hari ke sehari.

ALAM MAYA DAN ALAM NYATA

7. Dari sudut yang berbeza, kejayaan BN untuk mengekalkan kemenangan di peringkat DUN dengan kemerosotan daripada 13 kerusi kepada 9 kerusi adalah refleksi kepada protes terhadap rampasan kuasa secara veto yang menimbulkan kegelisahan dan ketidakpuasan hati di kalangan rakyat terbanyak.
Keputusan Pilihanraya Maya (Pecahan Kerusi DUN)


8. Kehadiran calon-calon bebas yang mendapat sokongan di luar jangkaan menggambarkan keberkesanan kempen-kempen yang telah dilaksanakan di alam siber. Aspek pendekatan kreatif dan sentuhan peribadi calon yang turun padang di laman Facebook untuk memujuk pengundi menggambarkan kehendak sebenar rakyat dalam memilih pemimpin yang berjiwa rakyat. Hal yang demikian ternyata berbeza dengan pendirian ADUN Pauh, Dato’ Seri Syed Razlan Putra Jamalullail, yang mengaku dalam sidang Dewan Undangan Negeri bahawa beliau “bukan anak raja berjiwa rakyat”. Kadang-kadang manusia yang diberi kuasa terlupa diri bahawa suara mereka hanya didengari setelah rakyat memilih mereka.

9. Keputusan paling menarik ialah kemenangan tiga calon wanita dalam Pilihanraya Maya selepas berlakunya peminggiran secara mutlak terhadap wanita di Perlis oleh Pak Lah melalui nasihat Tuan Punahsihat 46% semasa membariskan calon Pilihanraya Umum ke-12 yang lalu. Kemenangan YBMaya Azihani Ali di Mata Ayer, YBMaya Umie Fatimah (Sanglang) dan YBMaya Aeirna Azlydia (Bintong) menjadi isyarat jelas kepada parti-parti politik untuk menitik-beratkan aspek kesaksamaan gender dalam pengagihan kuasa politik.

10. Penolakan terhadap Datuk Seri Md Isa Sabu di N5-Bintong dan kemenangan selesa Datuk Seri Shahidan Kassim di N12-Tambun Tulang merupakan isyarat paling jelas kepada pucuk pimpinan Barisan Nasional berhubung pertimbangan untuk mengekalkan atau merehatkan pemimpin yang sedia ada. Bahawa imej dan populariti Shahidan yang lebih “mesra siber” dalam mendekati generasi muda jauh mengatasi Md Isa yang terus mandom untuk menyertai golongan Celik IT sebagaimana yang dicita-citakan oleh kerajaan.

Keputusan Pilihanraya Maya (DUN: N1 - N5)

Keputusan Pilihanraya Maya (DUN: N6 - N10)

Keputusan Pilihanraya Maya (DUN: N11 - N15)


KETELUSAN SPR MAYA

11. Sebagaimana kebiasaan dalam banyak pertandingan, kumpulan yang tewas akan merungut tentang soal ketelusan pengadil.

12. Di sebalik pemerhatian dan penerimaan oleh majoriti pengundi yang bersetuju dengan ketelusan dan konsep pengundian, pihak SPRMaya dikhabarkan menerima beberapa protes oleh kumpulan-kumpulan yang tidak berjaya memenangi kerusi yang dipertandingkan.

13. Faktor penipuan undi merupakan tembelang parti pembangkang untuk menutup kelemahan pihak mereka. Harus diingat, pemimpin-pemimpin pembangkang telah memaksa kerajaan membazirkan begitu banyak sumber wang rakyat untuk mengatasi tuduhan “pengundi hantu” dalam keadaan tidak ada seekor hantu pun yang tertangkap. Tuduhan ini ternyata mustahil dan tidak masuk akal apabila tidak ada seorang pun “pengundi hantu” yang melompat parti lantas mengakui bahawa dirinya seorang “pengundi hantu”.

14. Lantaran itu, tuduhan penipuan undi oleh pihak-pihak yang tidak mampu berpijak di bumi nyata dilihat tidak berasaskan fakta.

15. Persoalan yang dilontarkan, jikalau sekiranya undian boleh dibuat berulang kali melalui sistem online yang digunapakai oleh SPRMaya, kenapa pihak yang terlibat tidak mengundi berulang kali untuk menang? Atau setidak-tidaknya memberikan bantahan awal sebelum keputusan diumumkan dengan memperincikan kaedah-kaedah untuk menipu undi?

16. Jelaslah, ketelusan SPRMaya yang bekerja di atas landasan politik yang telus dan tulus tidak wajar dipertikaikan. Kelompok “pembangkang seumur hidup” perlu belajar bersyukur, menginsafi dan mengakui kelemahan dan kelebihan diri. Jangan lagi salahkan tanah jika terpelecok ketika menari.

qunang: menuntut, memberi, mati...

2 comments:

The Full Moon Revolution said...

Najib Mahu Kepimpinan Umno Utamakan Perpaduan
KANGAR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini meminta kepimpinan Umno supaya mengutamakan perpaduan di semua peringkat demi masa depan parti dan negara.

Berucap pada majlis berbuka puasa bersama kira-kira 6,000 penduduk Perlis di Dewan 2020 di sini beliau meminta supaya semua pihak berusaha sedaya upaya menggunakan apa cara sekalipun bagi mewujudkan perpaduan itu.

Beliau yang juga Presiden Umno seterusnya meminta para pemimpin Umno supaya mengetengahkan corak kepimpinan yang boleh membawa perubahan, di samping bekerja kuat, menunaikan setiap janji dan mengambil berat masalah rakyat.

"Insy-aAllah kepimpinan akan sentiasa dihormati dan dimuliakan," katanya.

Pada majlis itu, Najib turut menyampaikan sumbangan kepada 53 penerima yang terdiri daripada warga emas, ibu tunggal dan para peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) seluruh Perlis, selepas solat Maghrib.

Sementara itu isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor yang turut hadir di majlis itu juga menyampaikan sumbangan kepada 62 anak yatim daripada asrama Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Perlis, di majlis yang sama.

Turut hadir ialah Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, dan kepimpinan Barisan Nasional serta Umno di Perlis dan Kedah.

Terdahulu sebelum menghadiri majlis berbuka puasa, Najib dan isteri menghadap Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail dan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Fauziah Abdul Rashid di Istana Arau.

Turut berangkat ke majlis itu ialah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Lawatan ringkas Najib ke Perlis hari ini adalah yang pertama sejak beliau menjadi Perdana Menteri. -BERNAMA

Haitullah Azrin Aidil said...

tak ada lg ke pilihanraya maya ni?