Saturday, December 25, 2010

NAZAKNYA REGIM BONEKA


Menghampiri Ajal Politik


Jika kumpulan Pakatan Rakyat boleh menjanjikan perlaksanaan 10 perkara besar dalam tempoh 100 hari; regim Md Isa Sabu sudah 1012 hari merampas kuasa di Perlis namun masih tercari-cari arah tuju pembaharuan yang hendak dibawa. Sebaliknya, kegagalan demi kegagalan ditempa saban hari dalam sengeh serba tak tahu sang Menteri Besar.


Berikut disorotkan episod kegagalan regim ini yang sebenarnya sudah mencapai matlamat mereka untuk menjatuhkan Datuk Seri Shahidan Kassim kerana dendam dan dengki. Tidak pernah pula mereka fikirkan apa sebenarnya yang hendak dilakukan selepas itu lantaran tidak ada idealisme dan pendekatan yang jelas untuk membangunkan negeri Perlis. Kerana itu, mereka terkontang-kanting bila diberi peluang mendakap kuasa hingga segala tindakan menjadi gagal dan separuh masak.


1. Kegagalan menghormati dan menghargai sayap-sayap parti dengan penafian hak terhadap Wanita, Pemuda dan Puteri untuk mengisi jawatan-jawatan kanan dalam pentadbiran.


2. Kegagalan merencana perpaduan dalaman akhirnya memperlihatkan penyalahgunaan kuasa yang membawa perpecahan pimpinan di peringkat kampung dengan menolak pemimpin yang diberi kepecayaan secara konsensus (Ketua Cawangan) oleh penduduk kampung untuk lantikan sebagai Pengerusi JKKK.


3. Kegagalan untuk mendapat salutasi dan rasa hormat rakyat apabila memilih untuk tunduk secara konsisten kepada Punahsihat yang dilantiknya sendiri hingga Punahsihat boleh duduk di kerusi biru Meteri Besar dalam majlis yang dihadirinya.


4. Kegagalan mengetengahkan ideologi dan prinsip kepimpinan apabila hilang kawalan dan kebesaran terhadap jawatan yang disandang kerana membiarkan diri dihimpit secara keterlaluan oleh 3R – Radzi, Razlan dan Raja.


5. Kegagalan mengadakan koordinasi kecemasan yang berkesan ketika menghadapi bencana alam seperti ribut dan banjir hingga membuka pekung kelemahan sendiri kepada umum. Barang-barang yang disumbangkan untuk mangsa banjir termasuk makanan masih disimpan kononnya untuk menghadapi gelombang kedua. Gelombang kedua tidak menjadi kenyataan, makanan pula menghampiri tarikh luput.


6. Kegagalan mencari sumber pendapatan tambahan untuk kerajaan negeri sehingga wakil rakyat yang menjadi orang kuatnya sendiri merungut dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) tentang nasib dan masa depan kerajaan papa kedana yang mengekang penganjuran aktiviti kemasyarakatan di peringkat kawasan.


7. Kegagalan menyekat kemaraan pembangkang dari bertapak lebih kukuh di Perlis apabila DAP dan PKR sudah boleh membuka markas-markas di setiap Bahagian; manakala PAS terus dibiar mengukuhkan cengkaman di kubu mereka.


8. Kegagalan mengetepikan unsur-unsur kronisme dan nepotisme sebagaimana dijanjikan apabila anaknya sendiri menjadi “tukang kutip lesen” sedang isterinya boleh mengarahkan pemberian projek-projek kerajaan secara terus dengan menelefon pengarah-pengarah jabatan kerajaan.


9. Kegagalan menunaikan amanah sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis untuk memanggil mesyuarat Badan Perhubungan sekurang-kurangnya sekali dalam masa 2 bulan sebagaimana yang dituntut dalam Seksyen 12.7, Perlembagaan UMNO.


10. Kegagalan membawa masuk pelaburan berjumlah berbillion-billion ringgit sebagaimana yang diumumkan dalam sidang DUN hingga menghilangkan keyakinan rakyat yang akhirnya sekadar menerima dengan sinis apa sahaja omong-omongan baru yang hendak dibawakan.


Sokongan Plastik Si Kayu Golek


Tergolek-golek si kayu golek,

Makin bergolek semakin molek,

Rambut bersikat, muka bersolek,

Dahi berkilat semacam toslek,


Melompat melantun si kayu golek,

Orang berjuang mereka rilek,

Sekali datang terus menggelek,

Disana makan, disini kelek.


Hebat sungguh si kayu golek,

Boleh bergolek boleh bergelek,

Sebelum melangkah pergi bertelek,

Siapa naik disitu bertenggek.


Sejak dari awal regim Md Isa Sabu bersama Punahsihat 46% kesayangannya melakukan rampasan kuasa di Perlis, telah berulangkali disebutkan tentang begitu ramai penyokong-penyokong plastik disekeliling mereka. Sokongan jadi-jadian ini tidak lain hanya kerana untuk menyara anak isteri di rumah melalui imbuhan dan gula-gula politik semata-mata. Perjuangan tulus untuk membangunkan agama, bangsa dan tanahair diketepikan.


Kaedah mengenali penyokong plastik ini adalah bilamana kegagalan diwar-warkan sebagai kejayaan; dan bilamana kelemahan dikatakan kehebatan. Plastik-plastik yang spastik itu merupakan pembodek ulung tanpa nas-nas yang bernas. Hakikatnya, tidak ada seorangpun dikalangan mereka yang menyuarakan sokongan tanpa diberikan hun mahupun imbuhan.

Patung Kayu Golek boleh ditukar-tukar kepala mengikut kesesuaian keadaan.


Sebagaimana resminya guli dan bola, sekali datang ribut bergoleklah yang bulat ini mengikut tujahan angin. Timur boleh, barat pun boleh. Adapun yang menjadi masalahnya bila kayu-kayu golek ini pergi ke Kelantan bercakap Jawa dan pergi Johor bercakap Russia. Putar belit yang dibuat-buat. Dalam masyarakat Jawa, kayu-kayu golek dirujuk sebagai kayu yang digunakan untuk membuat patung-patung wayang golek dalam pelbagai rupa.


Sebahagian besar penyokong plastik spastik adalah dari spesies kayu golek. Mereka tidak segan silu untuk bermuka-muka bermain wayang golek. Bila sahaja terdengar guruh petanda hujan rahmat di seberang alur, maka berbondong-bondong mereka berlari ke seberang dengan senyum sengeh yang tersimpul bak kerang busuk. Tergambar hipokrasi demi manfaat diri.


Kumpulan kayu golek inilah yang menumpulkan keris perjuangan yang sedia sumbing. Baik buruk sesuatu perkara tidak lagi diutamakan kerana yang penting ialah membodek – “yes boss!”, “semua okey boss!”, “no hal punya boss!”. Kumpulan ini menghilangkan kepekaan pemimpin tentang keutamaan mendepani kehendak dan rayuan rakyat. Mereka berbangga dengan kebolehan mereka mendodoi pemimpin agar bebas mereka merampok segalanya yang boleh memberi memberi manfaat untuk diri sendiri.


Kepada sesiapa sahaja yang telah dan akan bergelar pemimpin dan penguasa, berhati-hatilah dengan wayang si kayu golek!


qunang: siapa gelek siapa?

No comments: