Wednesday, March 23, 2011

GAJI BUTA (SIRI 2)

 

Hajat Jadi Menteri Besar

1. Daripada ketiga-tiga Ahli Parlimen di Perlis, ada seorang Ahli Parlimen yang khabarnya sedang sibuk memporak-perandakan pentadbiran Md Isa Sabu secara halus dari dalam untuk membuka laluan kepada dirinya menjadi Menteri Besar.  Tidak lain dan tidak bukan, orang itu ialah Radzi Sheikh Ahmad, Ahli Parlimen Kangar merangkap Punahsihat 46% kepada Menteri Besar Perlis.

2. Bekas pemimpin veteran Semangat 46 ini terus melakukan cubaan berterusan untuk menduduki kerusi Menteri Besar yang kononnya “bapa saya wasiat kepada saya”.

3. Harus diingat pada 19 Mac 2008, Radzi meletakkan jawatan Setiausaha Agung UMNO kerana tidak dilantik semula menganggotai kabinet dan memberi alasan dia tidak dapat lagi meneruskan tugas-tugas tersebut secara berkesan tanpa jawatan dalam kabinet. Harus juga diingat, dia ada jawatan dalam kabinet pun tak berkesan hingga BN pecah rekod kalah di lima negeri.

4. Sebelum Md Isa Sabu menjadi Menteri Besar, Radzi ialah boss kepada Md Isa.

5. Maka, tidak hairanlah betapa Radzi tergamak duduk di kerusi biru Menteri Besar dan membiarkan Md Isa duduk di kerusi biasa ketika Perasmian Persidangan Puteri Bahagian Kangar tahun 2010.  Ada orang lama UMNO Kangar yang berpendapat tidak mustahil Radzi duduk di kerusi kuning Tuanku Raja dan membiarkan Tuanku duduk bersila.

Radzi duduk di kerusi biru Menteri Besar dan membiarkan Y.A.B Md Isa duduk di kerusi biasa.

6. Terkini, Punahsihat 46% kepada Menteri Besar ini telah memanggil Y.A.B Menteri Besar mengadap dirinya di rumahnya. Lagak lebih pada Raja.

7. Maka sekonyong-konyong Menteri Besar pun masuk mengadap dan akhirnya dihamburkan dengan kemarahan kerana mengetepikan “titah”nya untuk tidak menutup dan memindahkan peniaga-peniaga di Pasar Awam Kangar.

8. Radzi sebenarnya sudah terlepas cakap dengan seorang peniaga disitu bilamana dengan sombongnya dia berkata akan meletak jawatan kalau Md Isa memindahkan peniaga-peniaga di marketKangar.

KPI Ahli Parlimen Kangar

9. Sebagai lanjutan daripada huraian ringkas dalam Siri 1 (http://qunang.blogspot.com/2011/01/gaji-buta.html), posting kali ini cuba menyorot kembali penglibatan Ahli Parlimen Kangar dalam perbahasan Parlimen; sama ada dia mengetengahkan isu-isu Bandar Kangar dan para pengundinya di sana.

10. Untuk tempoh Mac 2008 hingga Mac 2011, Ahli Parlimen yang gemar bermain golf ketika Parlimen bersidang ini hanya bangun 11 kali untuk bercakap; berbanding 79 kali untuk Ahli Parlimen Padang Besar dan 72 kali untuk Ahli Parlimen Arau.

11. Radzi adalah diantara Ahli Parlimen yang missing-in-action hingga memaksa Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri hadir sendiri untuk meluluskan belanjawan negara dengan undi majoriti yang tipis.

12. Pada 24 Jun 2008, Radzi mengemukakan soalan (PR-1212-L13777) berbunyi: minta  MENTERI DALAM NEGERI  menyatakan adakah beliau bersetuju untuk menghapuskan terus, sistem  "free flow" di pintu masuk ke Wang Kelian dan jika ya, apakah sistem baru membenarkan warganegara Malaysia dan warganegara asing keluar dan masuk ke negara kita tanpa kompromi masalah keselamatan. 

13. Pada 8 April 2010, Radzi mengemukakan soalan (PR-1231-L36599) berbunyi: minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan apakah langkah diambil bagi menentukan tiada sesiapa boleh membolosi masuk atau keluar di  kawasan pintu masuk Wang Kelian, Perlis, di mana kaedah free flow masih diamalkan. Ini amat penting mengambil kira terdapat beberapa individu dari luar negara diberkas baru-baru ini yang kononnya ada kaitan dengan Al-Qaeda.

14. Tidak ada soalan mahupun mencelah perdebatan oleh Ahli Parlimen Kangar diantara dua tarikh yang disebutkan diatas memberi makna dia berehat panjang tanpa terlibat satu kali pun dalam perbahasan di Dewan Rakyat sepanjang tahun 2009.

15. Bangunnya bekas Menteri Dalam Negeri ini hanya menyoal tentang soalan yang sama dengan tujuan untuk mendapatkan projek pembinaan pusat pemeriksaan keselamatan di Wang Kelian, yang mana tidak sempat diluluskan untuk salah seorang kroni rapatnya ketika dia menjadi Menteri Dalam Negeri.

16. Selepas kembali diam membisu selama 5 bulan, Radzi sekali lagi bangun pada 19 Oktober 2010 untuk bertanya soalan (PR-1233-L40479) meminta MENTERI DALAM NEGERI  menyatakan memandangkan kes-kes jenayah yang dilakukan kebelakangan ini bertambah rumit hingga memerlukan kaedah-kaedah penyiasatan yang lebih canggih untuk membawa penjenayah ke muka pengadilan, adakah PDRM mempunyai kepakaran serta anggota yang terlatih yang mencukupi dalam bidang forensik.

17. Seperti orang kemaruk hilang jawatan, bila bangun asyik tala Menteri Dalam Negeri; tetapi kali ini berkenaan seorang saudagar Cina yang menjadi sahabatnya yang sedang melobi sejenis perkakas canggih untuk unit forensik.

18. Pada 10 November 2010, Radzi meminta (PR-1233-L40478) MENTERI PENGANGKUTAN  menyatakan adakah benar perkhidmatan penerbangan Firefly akan berpindah operasinya dari  Subang ke KLIA apabila Firefly memperkenalkan perkhidmatan pesawat BOEING 737 tidak berapa lama lagi. Jika benar, apakah destinasi penerbangan mereka. 

19. Soalan ini merupakan conflict of interest kerana penglibatan proksinya dalam Firefly bukanlah menjadi rahsia lagi dikalangan pemerhati-pemerhati ekonomi di negara ini.

20. Itulah sahaja penglibatan Ahli Parlimen Kangar di Parlimen sepanjang 3 tahun ini.

21. Sepatah pun tidak berbangkit isu-isu untuk kepentingan masyarakat Kangar.

22. “Saya tidak dapat menjalankan tugas dengan berkesan tanpa jawatan menteri”, katanya.

No comments: