Tuesday, April 12, 2011

KRITIK PEMIMPIN

Yang Memimpin & Yang Dipimpin

1. Pemimpin adalah orang yang memimpin sekumpulan orang yang dipimpin.

2. Apabila individu pemimpin itu sendiri perlu dipimpin secara berterusan dalam setiap keputusan kecil dan besar dalam kepimpinannya, status pemimpin yang ada pada individu tersebut pantas menjadi pertikaian.

3. Pemimpin yang dipimpin hanya wujud sebagai boneka birokrasi yang menyukarkan proses membuat keputusan dalam sistem kepimpinan.  Manakan tidak, setiap maklumat yang diberikan kepadanya perlu disampaikan pula kepada individu yang memimpinnya untuk membuat keputusan; dan keputusan yang dibuat itu pula diberitahu kembali kepada pemimpin yang dipimpin ini untuk dilaksanakan sebagaimana yang diperintahkan.

4. Kewujudan boneka birokrasi seperti ini menyebabkan sistem kepimpinan menjadi tidak berkesan manakala sistem penyampaian (delivery system) menjadi teramat panjang lantas membuka ruang untuk berlakunya penyelewengan dan salah guna kuasa dikalangan kakitangan bawahannya.

5. Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Md Isa Sabu, ialah salah satu contoh pemimpin yang dipimpin.  Beliau dipimpin oleh Radzi Sheikh Ahmad yang dilantik sebagai Punahsihat 46% kepada Menteri Besar Perlis.

6. Natijah daripada wujudnya boneka birokrasi ini dalam tempoh yang panjang, begitu ramai kakitangan kanan dalam pentadbiran tidak lagi dapat dikawal untuk menyempurnakan  aspirasi dan kehendak masyarakat di negeri Perlis.

Mengkritik Pemimpin Sendiri

7. Keikhlasan dalam perjuangan menuntut semua pejuang menyuarakan kebenaran walaupun pahit dengan melangkaui kepentingan diri. 

8. Hatta, negarawan ulung seperti Tun Dr Mahathir Mohamad sanggup menyuarakan kebanaran walaupun beliau akhirnya terpaksa dikeluarkan atau mengeluarkan diri daripada parti yang disayanginya.

9. Ketika menceritakan kembali buku kontroversi The Malay Dilemma, Tun Dr Mahathir menulis di dalam buku terbaru beliau A Doctor in The House,

“...he (Prime Minister Tunku Abdul Rahman) could not go on living on his past glories while the Malay future ever more bleak and uncertain. That was why we felt he should go; the question was, when would he?”. (page 237)

“beliau (Tunku) tidak boleh terus dibayangi oleh kejayaan beliau di masa lalu sementara masa depan orang Melayu menjadi lebih tertekan dan tidak menentu.  Dengan sebab itu kami merasakan beliau patut berundur; tetapi persoalannya bila?”.

10. Walaupun sebahagian besar rakyat Perlis terpaksa akur dengan kehendak kuasa veto bahawa Md Isa Sabu ialah Menteri Besar mereka hari ini; namun rata-rata ahli dan penyokong UMNO tidak berupaya menerima beliau sebagai pemimpin mereka.

11. Dengan sebab yang demikian itu, rujukan terhadap seseorang individu sebagai “pemimpin” sewajarnya diperhalusi oleh sekalian rakyat dan pemimpin itu sendiri.  Jangan lagi ada yang terus-terusan menipu diri sendiri untuk mengatakan yang hitam itu warnanya putih.

MENGUNDURKAN BONEKA BIROKRASI

12. Individu yang memperoleh kuasa dengan rampasan secara veto  dan kemudiannya menjadi boneka birokrasi yang merosakkan sistem tidak seharusnya dinobatkan sebagai “pemimpin”.

13. Jika dirujuk Tataetika Ahli UMNO, Pengerusi Perhubungan UMNO Perlis, Dato’ Seri Md Isa Sabu terang-terangan melanggar tatasusila sebagai ahli UMNO dari perenggan yang pertama lagi.

14. UNDUR! MD ISA UNDUR!

No comments: