Monday, April 11, 2011

ULANG TAHUN RAJA SIAM

Raja Bhumibol Adulyadej dirujuk sebagai Phra Chao Yu Hua (Lord Upon our Heads)

Sambutan Hari Kebesaran

1. Sambutan ulang tahun Hari Keputeraan Raja Siam, Bhumibol Adulyadej, diadakan pada 5 Disember setiap tahun.

2. Di samping itu juga, Raja Bhumibol turut menyambut Hari Pertabalan baginda pada 5 Mei setiap tahun.

3. Sambutan jubli emas pertabalan baginda, Ngan Chalong Siriratchasombat Khrop Hok Sip Pi Pho So Song Phan Ha Roi, diraikan sepanjang tahun 2006.

Pengisian Program Sambutan

4. Program sambutan Hari Keputeraan dan Hari Pertabalan baginda diserikan dengan penghargaan insititusi diRaja Siam kepada seluruh masyarakat negara Siam dan yang bersahabat dengannya.

5. Kedua-dua sambutan tersebut dimulakan dengan majlis kenduri besar yang terbuka kepada ratusan ribu hadirin sebagai tanda penghargaan dan terima kasih daripada insitusi Raja kepada sahabat dan marhaen yang memberikan sokongan kepada institusi tersebut.

6. Ia kemudiannya disusuli dengan pelbagai bentuk gimik dan persembahan daripada wakil setiap wilayah-wilayah di negara itu kepada Raja mereka.

7. Dan selepas daripada itu, seluruh institusi Raja bersama-sama seluruh rakyatnya akan mengadakan ritual khas di watt-watt Siam di seluruh negara itu sebagai mezahirkan terima kasih mereka kepada tuhan mereka kerana memelihara institusi Raja.  Mereka juga memohon kepada tuhan mereka untuk memberikan segala kesempurnaan kepada institusi Raja mereka dalam mengepalai jentera pembangunan dan pentadbiran negara.

8. Pada hari berikutnya, program-program tahunan di peringkat grassroot diadakan bersempena dengan Hari Keputeraan Raja Bhumibol dengan tujuan mengakar-umbikan pengaruh dan kedaulatan baginda di segenap pelosok negara dan jajahan takluknya.

9. Di sebuah kampung di Wat Tha Phra dalam wilayah Chiangmai, program lumba perahu tahunan melalui tebing istana hinggap Raja Bhumibol  menggamit ratusan peserta dan ribuan pengunjung.

10. Apa yang menarik, rakyat Siam berasa bangga untuk melibatkan diri dan memberikan sumbangan masa, tenaga dan harta peribadi untuk menjayakan program tersebut sebagai menggambarkan rasa kasih mereka kepada Raja Bhumibol.

Beraja di Mata, Bertakhta di Hati

11. Raja Bhumibol dikasihi oleh rakyatnya kerana pendekatan dan keprihatinan berterusan baginda terhadap keperluan dan kebajikan rakyatnya.

12. Baginda menaja doktor dan ubat-ubatan untuk memberi kemudahan kesihatan percuma kepada rakyat dimana sahaja baginda mendirikan istana.

13. Kasih sayang dan hormat rakyat terhadap Raja Bhumibol bukanlah sama sekali kerana lampu-lampu yang berjurai diantara tiang-tiang elektrik; mahupun jalan-jalan yang berturap dengan tar baru; atau pembahagi-pembahagi jalan yang diroboh dan dibina semula.

No comments: