Wednesday, July 13, 2011

MASA DEPAN UMNO

Sayap Pemuda

1. Jika ingin melihat kepada masa depan UMNO, lihatlah pada Pergerakan Pemuda hari ini.

2. Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairy Jamaluddin, merupakan salah seorang dari kalangan pemimpin UMNO yang mempunyai keberanian untuk berhujjah mahupun berkotor tangan di medan perjuangan. 

3. UMNO perlu berlapang dada untuk menerima lagi 100 orang Khairy Jamaluddin jika mahu terus kekal relevan di persada politik tanahair.

4. KJ tidak betul semua, tetapi tidak juga salah semua.  Semua manusia begitu.

5. Apa yang nyata, Mukhriz Mahathir, pesaing terhebat Khairy dalam pemilihan UMNO tahun 2008, lebih menonjolkan imej “anak Datuk” atau “anak orang kaya” berbanding harapan masyarakat umum yang ingin melihat beliau sebagai “anak Dr. Mahathir”. 

6. Tindakan Perdana Menteri meminggirkan Khairy ketika Mukhriz diberikan tempat dalam kabinet (walaupun tewas dalam pertandingan merebut jawatan Ketua Pemuda) adalah suatu kerugian yang nyata dari kaca mata Pemuda UMNO.  Dimanakah peranan Mukhriz dalam menunjukkan penentangan terhadap kegilaan pembangkang?  Harus difahami bahawa Tun Dr. Mahathir dikenali, dihormati dan disegani kerana kelantangan beliau dan bukan dengan sikap play-safe.

7. Demikian juga watak play-safe dan opportunis Timbalan Menteri Belia dan Sukan yang juga Naib Ketua kepada Khairy. Beliau akan mendapat kemenangan pada pemilihan akan datang kerana mampu memolok kontraktor-kontraktor dengan projek dan kemewahan; tetapi apakah peninggalan yang berbekas dalam mengukuhkan Pemuda UMNO melalui jawatan kebinet yang disandang?

8. Barisan menteri kabinet yang dipenuhi opportunis dan pembodek tidak membantu memperkuatkan UMNO.  Selain dari 5 orang, barisan kabinet ketandusan watak fighter dan pemikir serta pemidato bernas untuk menjadi tembok menahan asakan pembangkang terhadap Perdana Menteri dalam situasi-situasi tertentu.

Melupuskan Pemimpin Expired

9. Kelibat pemimpin-pemimpin “expired” dalam UMNO  yang begitu keberatan untuk mengangkat anak-anak muda yang mempunyai keberanian dan keupayaan memimpin adalah pengkhianatan besar terhadap perjuangan parti keramat ini.

10. Orang-orang muda akan ditetak dan dikerat dari memanjat hierarki politik kerana [i] perbezaan aliran pemikiran yang berpunca dari perbezaan usia, [ii] menutup salah laku dan kebejatan amalan hanky-panky, dan [iii] kekhuatiran untuk berhadapan dengan saingan politik baru.

11. Dalam UMNO Perlis misalnya, contoh pemimpin “expired” yang sedang bergelut mengekang kebangkitan orang-orang muda ialah Radzi Sheikh Ahmad (Punahsihat 46% MB Perlis - 70 tahun), Syed Razlan (ADUN N11 Pauh – 60 tahun) dan Md Isa Sabu (MB Perlis – 60 tahun).  Seorang bergelut mempertahan jawatan MB, lagi dua bergerak untuk memahkotakan diri sendiri.

12. Dalam barisan kepimpinan kerajaan BN negeri Perlis hari ini, tidak ada seorang pun Pemuda UMNO.

13. Keadaan ini jauh berbeza dengan amalan sistem dan tradisi UMNO dibawah pentadbiran Menteri Besar sebelum ini, Datuk Seri Shahidan Kassim, yang berterusan memberi pendedahan kepada orang-orang muda dalam selok-belok pentadbiran negeri.

Pondan Jadi Imam?

14. Natijah daripada kecenderungan mencantas orang-orang muda yang berpotensi, sayap Pemuda UMNO akan dipenuhi oleh pondan-pondan yang cacat idealisme perjuangan.

15. Mengikut resmi pondan, kalau diberi duit, projek atau harta kebendaan; buatlah apapun semuanya okey. Perjuangan si kunyit jantan.

16. Apabila sayap Pemuda UMNO menjadi refleksi kepada persatuan pondan, masa depan UMNO jadi berjerubu.

17. Masa depan parti UMNO yang sarat dengan perjuangan perit jerih mambangunkan ketamadunan bangsa Melayu dan tanahair ini akan berubah menjadi persatuan pondan dan darai.  Lebih kuat pondan bertempik, lebih kuat orang mentertawakan; walaupun yang bertempik itu pondan-pondan kaya yang berkereta mewah.

18. Demikianlah igauan ngeri tentang masa depan UMNO yang kian terpampang di depan mata. Nauzubillah.

19. Moga tidak sempat menjadi realiti.

"Bujukan Hati"

(nukilan Prof. Kembara Bahasa)


Wahai hati usahlah berduka
Kehidupan memang penuh rona
Timbangkan yang baik insya-Allah bahagia
Ada pun yang buruk dijadikan sempadannya

Wahai hati usahlah kecewa
apabila kawan tidak setia
Amal yang baik itulah teman sebenarnya
Di alam akhirat pendamping selamanya

Wahai hati usahlah bimbang
akan nasib mujur mendatang
Di Lohmahfuz telah tertayang
Hanya ikhtiarkan agar gemilang

Wahai hati usahlah gentar
menghadapi ujian yang mungkin menggegar
Kitabullah dan sunnah jadikan akar
Jalannya terang kesesatan terhindar

Wahai hati usahlah iri
akan kelebihan rakan sendiri
Kenal akan kemampuan diri
Hak dirimu Allah memberi

Wahai hati usahlah hasad
Sepanjang hidupmu tiada berkat
Bersihkan niat darjat meningkat
Rezekimu luas tiada tersekat

Wahai hati usahlah takbur
Kawal dirimu jangan terlanjur
Kata dan tingkah perlu diukur
Jangan sampai amalmu lebur

Wahai hati usahlah bersangka
segala yang buruk pada saudara
Kajilah cacat cela yang ada
pada dirimu manakan sempurna

Wahai hati usahlah alpa
kecintaan berlebihan kepada dunia
Yang dikejar itu hanya sementara
Duniawi dan ukhrawi seimbangkan sentiasa

Wahai hati usahlah derhaka
kepada Yang Menciptakan kamu di dunia
Pasrah dan redha akan ketentuan-Nya
Tidak disekutukan dengan segala yang ada


qunang: renungan seadilnya untuk masa hadapan..

No comments: