Thursday, July 7, 2011

PERHIMPUNAN HARAM

Hak Asasi Manusia

1. Rakyat diberitahu oleh juak-juak pembangkang bahawa mereka dibenarkan oleh lunas-lunas perlembagaan Negara untuk berhimpun dan berdemonstrasi dalam kerangka hak asasi sebagai manusia.

2. Hak asasi manusia adalah berbilang dan pelbagai meliputi hak-hak asas untuk makan, minum, beribadat, bekerja, belajar, bercuti, berkeluarga, berurusniaga dan seumpamanya.

3. Kerajaan negara Malaysia yang ditunjangi oleh Barisan Nasional telah memenuhi dan mendokong sebahagian besar dari hak-hak asas rakyat negara ini.

4. Hatta, hak untuk berhimpun dan bersuara turut dibenarkan saban tahun oleh kerajaan Barisan Nasional; termasuklah untuk pihak pembangkang yang berhimpun dan bercakap secara berterusan dalam muktamar, perhimpunan tahunan, ceramah umum, konvensyen, seminar dan sebagainya.

5. Setelah seribu hak diberikan, tiba-tiba ada satu hak diletakkan kawalan; lantas kerajaan dituduh dan dikecam dengan pelbagai label yang tidak menggambarkan pemikiran yang rasional dan seimbang. 

6. Demikianlah apa yang sedang berlaku sekarang bilamana kerajaan meletakkan kawalan tertentu untuk perhimpunan haram BERSIH 2.0.

Kekotoran Dalam BERSIH

7. Penganjuran perhimpunan haram BERSIH 2.0 diberitakan mendapat sokongan 70 badan NGO, dimana 61 daripadanya belum pernah didengar nama pertubuhan itu sebelum ini.

8. Sebagaimana kelaziman program parti-parti politik, para penyokong terutamanya anak-anak muda disogok dengan imbuhan kewangan termasuk makan, minum, belanja petrol dan baju percuma.  Kehadiran artis dan penglipurlara seperti Mat Sabu al-Juburi menjadi daya tarikan tambahan.

9. Sumber kewangan yang besar untuk membiayai perhimpunan ini telah didedah dan diakui oleh pemimpin utama BERSIH 2.0, Ambiga Sreenevasan, dimana jutaan ringgit diperolehi daripada dua organisasi Amerika Syarikat iaitu National Democratic Institute (NDI) dan Open Society Institute (OSI).

10. NDI adalah salah satu cabang NED (National Endowment For Democarcy) iaitu sebuah yayasan yang berpengkalan di Amerika Syarikat dan diketuai oleh Madeline Albright, bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat yang berbangsa Yahudi.

11. OSI pula adalah yayasan yang dimiliki oleh penyangak mata wang Yahudi bernama George Soros, iaitu individu yang pernah merudumkan ekonomi Malaysia pada tahun 1997.

Mughallazah

12. Kekotoran paling besar disebalik penganjuran BERSIH 2.0 adalah untuk mencapai hajat seorang veteran politik berumur 64 tahun untuk menjadi Perdana Menteri.

13. Bersandarkan kepada hakikat bahawa sekiranya Pakatan Rakyat gagal mendapat majoriti dalam Pilihanraya Umum ke-13 nanti, umur veteran politik ini akan menghampiri 70 tahun ketika Pilihanraya Umum ke-14 --- suatu usia yang terlalu tua untuk diangkat sebagai pemimpin nombor satu negara.

14. Dengan sebab yang demikian, Anwar Ibrahim akan melakukan apa sahaja untuk mempergunakan kudrat dan emosi rakyat untuk mencapai cita-cita peribadinya.

15. Nelson Bunker Hunt, seorang saudagar minyak billionaire di Amerika Syarikat, berkata, “...to be successful, you must decide exactly what you want to accomplish; then resolve to pay the price to get it.

16. Anwar Ibrahim akan melakukan apa sahaja termasuklah melutut kepada Yahudi, menjual maruah negara kepada kuasa asing dan membayar apa juga harga untuk duduk di kerusi Perdana Menteri sebelum usianya menghampiri 70 tahun.

17. Bila Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri, maka segala sistem dan undang-undang yang selama ini ditohmah sebagai kotor bolehlah dianggap BERSIH.

qunang: kadang-kadang terjumpa orang pengotor yang berasa dirinya bersih.

No comments: