Sunday, August 7, 2011

PERMOHONAN SIASATAN RASUAH (Siri 2)

[ Nota: posting ini adalah susulan kepada posting terdahulu di http://qunang.blogspot.com/2011/07/perasuah.html
dan
http://qunang.blogspot.com/2011/07/permohonan-siasatan-rasuah-siri-1.html ]

Saya kemukakan permohonan ini khusus kepada insan-insan yang amanah dalam melaksanakan tugas dan kuasa untuk menyiasat yang dikurniakan Allah ta’ala kepada mereka  -- insan-insan yang lebih takutkan Allah ta’ala dari takutkan manusia.


Termite dalam Dolomite

1. Dolomite dikenali oleh masyarakat kita sebagai batu reput.

2. Termite pula dikenali anai-anai.

3. Sebelum meneruskan permohonan siasatan yang selanjutnya, terlebih dahulu ingin saya kemukakan kebobrokan dalam mengorek hasil mahsul negeri Perlis.

4. Bila anai-anai bersarang di tapak batu reput, mudahlah anai-anai berjalan di celah-celah reputan.

5. Namun anai-anai selaku makhluk perosak tetap membawa kerosakan. 

6. Reput-reput dan kerosakan perlu dibaiki diatas sifat kesedaran dan integriti yang dilaungkan.

7. Di pihak anai-anai, sama-samalah kita mendoakan adanya rasa malu dan hina diri dengan perlakuan yang menjijikkan.

8. Rasuah dan penyalahgunaan kuasa adalah keji.


Skandal DOLO-GATE

9. Batu reput atau dolomite dari keluarga “sedimentary carbonate rock dolostone” adalah komoditi galian mineral karbonat yang bernilai. 

10. Di negeri Perlis, ianya merupakan sumber galian yang dihadkan untuk kegunaan dalam negeri ini sahaja – tidak boleh dibawa keluar sempadan negeri.

11. Cukai hasil yang dipungut oleh Jabatan Tanah dan Galian negeri Perlis adalah sebanyak RM42.00 bagi 6 meter padu (atau selori) berbanding kadar cukai tanah biasa sebanyak RM6.50 selori.

12. YB Exco Tanah, Perhutanan, Alam Sekitar, Penguatkuasaan dan Kepenggunaan merupakan salah seorang penerima manfaat besar dari hasil putar alam perniagaan batu reput.  Mohon juga siasat sumber pendapatan bekas guru ini yang tiba-tiba boleh beli kereta mewah.  :)

13. Pada masa yang sama, dengan pengaruh gelar “DiRaja” yang ada pada seorang lagi exco kerajaan negeri yang paling boroi (esok mereka boleh beratur lawan ukur perut masing-masing), orang kanannya yang dikenali di market Arau sebagai Hashim Paria telah terlibat secara langsung dalam urusan mengutip toci dalam hal ehwal korek-mengorek batu reput.  Mohon juga siasat sumber pendapatan penjaga kedai mahjong yang hampir bankrup menipu orang tiba-tiba boleh berlagak pakai kereta mewah.  :)


Merogol Kanun Tanah Negara

14. Dengan campurtangan dan sokongan padu orang-orang yang berkuasa, undang-undang kerajaan negeri dirogol tanpa segan silu.  Beratus-ratus lori batu reput telah di”eksport” ke Bukit Kayu Hitam tanpa kebenaran Pejabat Tanah dan Galian negeri Perlis.

15. Tambah menjengkelkan, penipuan terang-terangan dilakukan tanpa segan silu.  Lori-lori yang membawa batu reput dengan kadar cukai RM42.00 diishtiharkan sebagai tanah biasa dengan kadar cukai RM6.50.  Tanah biasa (soil) boleh keluar dari kuari batu reput dengan bantuan tangan magic wakil rakyat merangkap Exco Tanah dan Exco Boroi?  Check-mate?!

16. Exco Tanah melalui sokongan, pakatan dan back-up yang kuat oleh Exco Pelaburan telah secara sengaja (dan bukan di luar pengetahuan) mengklasifikasikan tapak tanah batu reput ini sebagai “tanah terbiar” untuk diusahakan oleh kroninya.

17. Strategi paling bijak dan licik tetapi tersangat nakal dan tidak amanah ialah dengan mewar-warkan perusahaan kolam ikan supaya batu-batu reput dapat dikorek dan dibawa keluar.


Menteri Besar Tidak Terlibat Dalam Hal Ini

18. Ketika berhadapan dengan permohonan untuk menghalalkan perogolan ini dengan berlapik “mengusahakan tanah terbiar”, Datuk Seri Md Isa Sabu selaku Menteri Besar Perlis telah mendapatkan nasihat perundangan yang merumuskan “tanah Lot 5202 tidak boleh dikategorikan sebagai tanah terbiar walaupun tidak diusahakan kerana tanah ini adalah tanah BATU REPUT”. 

19. Pandangan perundangan itu juga secara khusus mencadangkan: “Mengikut dasar kerajaan, permit hanya boleh dikeluarkan kepada syarikat atau individu yang boleh memproseskan batu reput untuk kegunaan ‘dolomite’ yang diproses menjadi kaca, kristal atau baja”.

20. Seterusnya, Menteri Besar Perlis telah dinasihatkan bahawa “penolakan Pengarah Tanah dan Galian adalah suatu tindakan wajar dan tepat.  Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang terlibat MENGESYORKAN KELULUSAN untuk pemohon boleh membawa kepada prasangka ‘konflik kepentingan’.”

21. Pandangan perundangan tersebut menyimpulkan, "...adalah tidak wajar dan tidak bertepatan bagi Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri memberi sokongan permohonan atau rayuan dari individu atau syarikat ke atas ketua jabatan dimana jabatan itu adalah dibawah kawalan dan bidang kuasanya".

22. Selepas mendengar dan melihat sendiri pelbagai jenis dokumen yang menggambarkan kebobrokan dan kekotoran hanky panky Exco Kerajaan Negeri Perlis, adalah perlu untuk saya sebutkan bahawa dalam soal ini, (saya percaya penuh berdasarkan pembacaan saya bahawa) Menteri Besar Datuk Seri Md Isa Sabu tidak terlibat walaupun mungkin ada satu dua surat yang melibatkan namanya.

23. Saya kemukakan permohonan ini bukan kerana saya ingin memburukkan nama baik parti saya, tetapi kerana saya ingin memperkukuhkan parti saya dengan cara melupuskan keburukan yang memburukkan.

qunang: Saya sekali lagi memohon pertolongan Saidin Osman tukang kutip toci kepada YB Syed Razlan ADUN Pauh untuk membuat laporan Polis dan SPRM terhadap blog ini sekali lagi..

No comments: