Tuesday, August 16, 2011

PERMOHONAN SIASATAN RASUAH (SIRI 3)

 

Saya kemukakan permohonan ini khusus kepada insan-insan yang amanah dalam melaksanakan tugas dan kuasa untuk menyiasat yang dikurniakan Allah ta’ala kepada mereka  -- insan-insan yang lebih takutkan Allah ta’ala dari takutkan manusia.

Demi Allah, Wallahi Wabillahi Watallahi, bahawa saya tidak didorong oleh sesiapa untuk mengemukakan permohonan ini; dan tidak juga mengemukakan permohonan ini dengan niat untuk mendapat apa-apa bentuk imbuhan di dunia ini.  I have enough, dengan izin Allah jua.

Kezaliman

1. Pada 12 Mei 2011, Pergerakan Pemuda  UMNO Cawangan Bandar Arau telah membangkitkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa UMNO Cawangan Bandar Arau berkenaan pemecatan yang drastik, zalim dan kotor terhadap Timbalan Ketua UMNO Cawangan daripada jawatan beliau sebagai Pengurus di Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs). 

2. Pergerakan Pemuda menuntut penjelasan daripada Kerajaan Negeri Perlis yang bukan ditadbir oleh PAS berhubung pemecatan pegawai kanan yang sudah berkhidmat hampir 20 tahun di PKENPs.

3. Timbalan Ketua UMNO Cawangan Bandar Arau tersebut, Dr. Ammar Hassan, adalah calon favourite yang disebut-sebut oleh pimpinan dan penyokong UMNO di dalam DUN N11 Pauh sebagai “winnable candidate” untuk BN mengekalkan kemenangan setelah keharmonian jentera BN di Pauh dijahanamkan oleh Syed Razlan. 

4. Dr Ammar merupakan Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Arau dan bekas Ketua Pemuda UMNO Bahagian Arau.

5. Syed Razlan, Ketua UMNO Cawangan saya merangkap ADUN Pauh dan Exco Pelaburan Perlis yang sedang bermaharajalela dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa, telah memaklumkan di dalam mesyuarat tersebut bahawa Pengurus Besar PKENPs , encik Kassim bin Zakaria, yang dengan bangganya mengambil tindakan tersebut adalah merupakan kawan baik dia. “...kawan lama”.

6. Dia seterusnyanya membela encik Kassim, “...tak tau mana-mana jangan cakap!”.  Dia memberitahu Perbadanan membuat keputusan pemecatan tersebut berdasarkan fakta.

7. Oleh kerana kes ini pada ketika itu sedang dalam proses awal untuk dibawa ke mahkamah, Pergerakan Pemuda telah mencadangkan kutipan derma kilat di peringkat AJK Cawangan sebagai bantuan kecil Cawangan untuk Dr. Ammar mendapatkan khidmat peguam terbaik untuk pembelaan beliau.  Pemuda beranggapan, biarpun dikutip 10 sen seorang, jumlah kecil yang terkumpul itu adalah sokongan moral yang tidak ternilai kepada hamba Allah yang sedang dizalimi.

8. Akan tetapi, reaksi Syed Razlan amat mengecewakan, “kalau Pemuda nak buat, buatlah!”.

9. Memandangkan kes ini sedang dalam proses perbicaraan pada masa ini, Dr. Ammar tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah oleh mahkamah. 

10. Jika tiada hasad di hati, kenapa tidak diberikan sokongan moral kepada Dr. Ammar dengan sedikit tindakan yang menunjukkan keprihatinan.  Bab lain bukan main pandai main wayang.

11. Jika ditelusuri peristiwa dalam mesyuarat sebelum itu (yakni sebelum pemecatan Dr. Ammar dari PKENPs), Syed Razlan telah memberi amaran kepada Dr. Ammar: “... Ammar jangan dok masuk kacau Pauh sangat, nak kacau pi kacau Tambun Tulang (kawasan Datuk Seri Shahidan), Pauh ni tak kemana pun, lepas saya Ammar lah pulak...”.

12. Kezaliman terhadap Dr. Ammar dan keluarganya adalah berasaskan ancaman politik untuk menyekat populariti Dr. Ammar.

13. Dan, pembelaan Syen Razlan kepada encik Kassim Zakaria adalah berasaskan pakatan halus dengan kawan baik untuk mencalarkan imej seorang pejuang muda yang berpotensi mengambilalih kedudukan dan jawatannya di Pauh dan di negeri Perlis.

Keistimewaan Kawan Lama

14. Encik Kassim Zakaria merupakan pegawai kanan recond terkini dalam organisasi kerajaan Perlis yang dibawa masuk oleh Syed Razlan dan MB Md Isa Sabu sebagai Pengurus Besar atau GM di PKENPs bermula 3 Januari 2011.

15. Syed RazLan, Md Isa dan encik Kassim Zakaria adalah rakan sebaya berumur hampir 65 tahun.

16. Belum sempat panas kerusi, warga emas ini asyik mengambil cuti peribadi – sekejap ke Siam, sekejap ke Langkawi,kemudian ke Bandung dan 2 minggu ke Eropah pada 15 April 2011.  Nak kerja atau nak cuti?

17. Pengalaman paling hebat Pengurus Besar PKENPs ini ialah sebagai boss di sebuah syarikat insurans dan dengan itu dia mempunyai perwatakan yang sombong, ego, berlagak dan sembang pandai dalam semua bab -- resmi boss insurans.

18. PKENPs tidak terlibat dalam urusniaga menjual insurans sementelah ianya bukan syarikat insurans; sebaliknya bidang perniagaan yang disertai  oleh PKENPs meliputi industri hartanah, perhotelan, perindustrian, teknologi marin dan pelancongan dengan fokus utamanya ialah membantu pelabur-pelabur yang berpotensi untuk berjaya di negeri ini.

19. Hakikatnya, diantara bulan Januari hingga Julai, Lembaga Pengarah PKENPs baru bermesyaurat sekali.  Adakah serius mahu lihat Perlis Maju 2015?

Wayang Licik

20. Melalui Rancangan Malaysia ke-9 (RMK-9), PKENPs telah menerima peruntukan dari kerajaan pusat sebanyak RM 10 juta untuk membina Pusat Perdagangan Bumiputera Padang Besar.  Peruntukan ini adalah untuk membina dan membangunkan bangunan baru di Pekan Padang Besar dan bukan membeli bangunan sedia ada.

21. Projek ini merupakan cetusan idea dan usaha oleh Ketua Bahagian Padang Besar, Datuk Zahidi Zainol Abidin, bersama Manager PKENPs, Dr. Ammar Hassan, dan beberapa pegawai lain.

22. Peruntukan ini antara lain bertujuan untuk membangunkan pusat niaga baru di Pekan Padang Besar untuk membolehkan peniaga-peniaga bumiputera menikmati kek ekonomi yang semakin membesar di pekan sempadan Malaysia-Thailand tersebut; yang sekian lama dimonopoli oleh peniaga-peniaga imigran dari Thailand.

23. Malangnya, pada tahun 2009, PKENPs telah membuat keputusan menggunakan peruntukan ini untuk membeli lot-lot rumah kedai yang telah siap di Kangar yang terletak diantara bangunan Affin Bank dan showroom Perodua di seberang sungai.

24. Projek pembinaan rumah kedai tersebut adalah usahama diantara PKENPs dengan BUMITA; dan PKENPs telah mengambil jalan mudah dengan menggunakan peruntukan pembinaan Pusat Perdagangan Bumiputera Padang Besar untuk membeli semula 55 unit lot hartanah yang dibina oleh organisasinya sendiri.  Kenapa?

25. Dalam masa yang sama, urusan untuk menyewakan lot-lot tersebut kepada Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah berjaya mendapat persetujuan dari UniMAP.

26. Maka bermulalah wayang licik manusia-manusia haloba yang hilang amanah.

Penting Diri Sendiri

27. Senarai pemohon bumiputera yang ingin membeli lot-lot rumah kedai tersebut daripada PKENPs amat panjang walaupun dengan promosi yang terhad.  Kenapa lot hartanah dibina di tengah pusat bandar tanpa promosi besar-besaran?

28. Setelah mendapat khabar Menteri Besar Md Isa Sabu juga ada membeli lot rumah kedai tersebut, “kawan lama” Syed Razlan juga teringin memilikinya walaupun baru beberapa hari bekerja di Perlis.  Satu apa jasa pun belum nampak lagi ditambah dengan cuti yang panjang.

29. Lot hartanah yang dibeli dan dimiliki oleh PKENPs melalui peruntukan untuk pembangunan usahawan bumiputera kemudiannya hendak dibeli pula oleh encik Kassim Zakaria, Pengurus Besar PKENPs. 

30. Adalah mustahil peniaga insurans yang sudah tua tidak faham tentang conflict of interest.

31. Dari senarai panjang pemohon yang berminat membeli lot rumah kedai PKENPs tersebut, seorang peguam yang menjadi rakan niaga Punahsihat 46% Menteri Besar Perlis turut dinafikan kelulusan untuk memiliki rumah kedai tersebut, sekalipun beliau tidak mempunyai kaitan langsung dengan PKENPs dalam konteks mengelak conflict of interest.  Kassim Zakaria punya kabel lagi kuat...  ;)

32. Lot yang hendak dibeli oleh encik Kassim Zakaria ialah lot yang mana PKENPs telah membuat urusan penyewaan kepada UniMAP.  Tunggu kutip sewa yang mahal?

33. Paling memeranjatkan, apabila Menteri Besar Perlis telah mendahului Ahli-ahli Lembaga Pengarah PKENPs untuk memberi tawaran bertulis kepada permohonan encik Kassim Zakaria.  Siapa agaknya yang tekan remote control?

34. Hanya selepas mendapat surat dari Menteri Besar, encik Kassim Zakaria difahamkan sedang meronda sambil membawa sepucuk surat resolusi kelulusan yang dikepilkan dengan surat tawaran Menteri Besar untuk ditandatangani oleh Ahli-ahli Lembaga Pengarah. 

35. Hanya dalam kerajaan negeri Perlis, tawaran boleh dikeluarkan sebelum kelulusan.  Satu lagi rekod dunia terbaru oleh regim yang merampas kuasa.

36. Semoga baki Ahli-ahli Lembaga Pengarah PKENPs yang belum dihubungi oleh encik Kassim Zakaria tersedar dan mengelak diri dari sekadar menjadi “rubber stamp” semata-mata.

Amanah Peniaga Bumiputera

37. Matlamat penubuhan PKENPs adalah untuk membangunkan usahawan, dan bukan merompak hasil dan peluang yang disediakan oleh kerajaan kepada para usahawan.

38. Pegawai kerajaan dibayar untuk khidmat mereka dengan disertai bonus dan kemudahan-kemudahan lainnya.

39. Apabila Pengurus Besar PKENPs merangkap “kawan lama” Syed Razlan mengabaikan amanah dalam tugasnya dengan meletakkan habuan diri di hadapan, maka peluang kemunculan usahawan-usahawan baru ditutup tanpa belas ehsan.

40. Masyarakat Padang Besar terus teraniaya dengan mainan kotor gurkha-gurkha recond dalam regim yang merampas kuasa dimana mereka kerugian opportunity cost untuk menikmati pertumbuhan ekonomi baharu yang dirompak dalam sedar.

---

Nota: artikel ini adalah susulan kepada artikel terdahulu di link berikut:

- http://qunang.blogspot.com/2011/07/perasuah.html

- http://qunang.blogspot.com/2011/07/permohonan-siasatan-rasuah-siri-1.html

- http://qunang.blogspot.com/2011/08/permohonan-siasatan-rasuah-siri-2.html

1 comment:

Anak Perelih said...

hahahaha seronok dok baca macam mana pemimpin pemimpin UMNO dok bekelai berebut nak membolot harta rakyat/negeri.... (salah satu sebab utama di Kelantan UMNO susah ambik balik... dan mungkin akan terjadi di Kedah/selangor pulak) zaman Shahidan dulu pun lagi teruk... sampai anak Tun Mahathir nak buat mariner di Pulau Ketam pun dia nak pau 10%... yg kes Alstom yg Dr. Hamid terpalit tu pun tah tah angkara Shahidan jugak apa....????

Mai election nanti orang nak kalih bukan pasai Radzi or Mad Isa.. tapi pasai perangai semua pemimpin UMNO ni...